Lemez

Akkord: Akkord

  • Velkei Zoltán
  • 2014. január 5.

Zene

A manchesteri Akkord két ismert angol producer, Synkro és Indigo hosszú ideig meglehetősen nagy titokban tartott közös projektje. Mindketten nyitott gondolkodásúak, és hasonló világból jönnek - ismerősen mozognak a drum & bass, a jungle, a breakbeat, a dubstep, az ambient és még ki tudja, minek a dimenziójában -, így nem meglepő, hogy amikor együtt dolgoznak a stúdióban, akkor nehezen beskatulyázható zenéket írnak.

Bemutatkozó albumuk pontos képet fest róluk, miközben ügyesen reflektál az útkereső elektronikus zene aktualitásaira is. A Torr Vale-ben hallható váratlan ritmusváltás és sejtelmes IDM/ambient-hátterek például a mostanában egyre népszerűbb kazettakiadók szabadszelleműségét idézik, a Smoke Circle breakbeatszerű törzsi dobjai és kántálásai pedig a bristoli Livity Sound-kollektíva felé biccentenek egyet. Nem kerül bajba az album akkor sem, amikor az Akkord elsősorban a saját ötleteit juttatja érvényre egyértelmű külső hivatkozások nélkül: a Conveyor nyolcadaiban és tizenhatodaiban mesteri pontossággal elhelyezett hangminták már-már hangszobrászi megszállottságról árulkodnak, ugyanakkor azt is jó hallani (a Navigate-ben), hogy a szerzők képesek valamelyest elengedni magukat egy ösztönösebb, kevesebb gondolkodást igénylő techno kedvéért.

A lemez így hitelesen mutatja be, hogy mivel kísérleteznek jelenleg az elektronikus zene brit úttörői. Az utóbbi évek buliközpontú témái után most ismét a nehezebb, sötétebb és összetettebb munkák kerülnek előtérbe, ami izgalmas lehet azoknak, akik unják már a posztdubstepkorszak mostanra ismertté vált irányvonalait.

Houndstooth/Neon Music, 2013

Figyelmébe ajánljuk