film - PAPÍRHOLD

  • - ts -
  • 2011. március 24.

Zene

Emlékeznek a pszichiáter pszichiáterére, dr. Elliot Kupferbergre a Maffiózókból? Peter Bogdanovich, a híres rendező (író, dokumentumfilmes, akasztott ember) játszotta, aki 2004-ben rendezett is egy epizódot a híres sorozatból.
Emlékeznek a pszichiáter pszichiáterére, dr. Elliot Kupferbergre a Maffiózókból? Peter Bogdanovich, a híres rendezõ (író, dokumentumfilmes, akasztott ember) játszotta, aki 2004-ben rendezett is egy epizódot a híres sorozatból. Ám mégsem ezt, sõt meszsze nem ezt az idõszakot tartjuk a maestro fénykorának. Az ugyanis a hetvenes évek elejére esett: 1971-ben rendezte Az utolsó mozielõadást, rá egy évre a Mi van, doki?-t. S közben még egy dokumentumfilmre is maradt ideje a nagy példaképérõl (Rendezte: John Ford), hogy aztán '73-ban a Papírholddal érjen fel a csúcsra, ahonnan - bár születtek néha még emlékezetes mûvek, mint az Ötcentes mozi vagy a Tanár úrnak szeretettel folytatása, és volt ez a Sopranos-eset is - már csak lefelé vitt az út. Dehogyis a mélybe, inkább csak a máig tartó tisztes középszerbe.

Mindazonáltal e közel negyvenéves mû esetleges (újbóli) megtekintésének igen nagy a tétje - fennáll ugyanis a veszélye, hogy sikoltozva rohanunk el a szentimentalizmusa elõl. De nem biztos! Hiszen az ügyeskedõ és titokzatos biblia-ügynök és a gyakorlatilag elcsent árva lány road-movie-ja a harmincas évek kilátástalanságában is tágas amerikai közép-nyugaton át minden érzelmességével együtt nagy történet, és oh, igen, szép is - amihez (minden ízéhez, a sziruposhoz is) sokat tett hozzá az ugyancsak sikerei csúcsán járó Ryan O'Neil és kilencéves lánya (Tatum O'Neil) chaplini duettje.

Summa summarum: megéri a fáradságot elutazni a Missouri állambeli St. Josephben lakó nénikénkig - de Addie-nek sikerül-e?

Vetíti az Örökmozgó március 27-én, vasárnap este hatkor

*****

Figyelmébe ajánljuk