Luz Casal először érkezik Budapestre

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 29.

Zene

A spanyol énekesnő rockerként kezdte, aztán két dala is szerepelt egy Pedro Almodóvar-filmben, ez hozta el számára a nemzetközi ismertséget.

„Nem szégyellem, hogy nem vagyok friss hús” – mondta az énekesnő, Luz Casal, aki október 1-én a budapesti közönségnek is bemutatkozik.

A hatvannégy éves művész öt év után újra stúdióban vonult, hogy felvegye Las ventanas de mi alma (A lelkem ablakai) című lemezét, amit intim albumnak nevez. „Most kevésbé voltam szégyellős, mint korábban, ha magamról, a hibáimról, a vágyaimról és a tapasztalataimról kellett beszélni” – mondta a lemezről.

Luz Casal Galíciában született, zongora- és balettórák sora után döntött úgy, hogy énekes lesz. Nagy nehezen meggyőzte róla a szüleit, hogy nem elvetélt ötlet, 1977-ben pedig felvette az első dalát Madridban. Sok éven át háttérvokalista volt, de aztán sikerült az áttörés. Előbb egy reggae-ízű dallal (El ascensor), majd egy tévészerepléssel, végül első, Luz című albumával, amit egy csomó ajtót megnyitott előtte. Rendszeresen zenélt a kor rocker pionírjaival, a Leño nevű hard-rock bandával és Miguel Ríos énekessel.

„A szívem mélyén és minden mozdulatomban máig rockernek érzem magam”

– mondta lapunknak. Zenéjében azonban a kilencvenes évektől fogva egyre több a flamencós, világzenés és fúziós jegy is.

 
Luz Casal
Fotó: Felix Valiente
 

 

Az V című albuma már több százezres példányszámban fogyott, Luz Casal pedig Mark Knopfer, a U2 és Sting társaságában lépett fel Chilében, az emberi jogok védelméért. Az énekesnő most, az ukrajnai háború kapcsán sem rejti véka alá a véleményét, de nem bocsátkozik részletes politikai fejtegetésekbe: „Azt hiszem, az új album utolsó, Un poco más de amor című dalában jobban kifejezem magam” – mondja a szerelmesdalba csomagolt reménykeltő dalról.

1991-ben az énekesnő két dala is szerepelt Pedro Almodóvar Tűsarok című filmjében. Az egyik, a Piensa en mi máig Casal legtöbbet hallgatott slágere.

A kétezres években Luz Casal kétszer is legyőzte a rákot, kemoterápiás tapasztalatairól albumot is készített.„Úgy érzem, a rákkal való küzdelemben jobb emberré váltam, felismertem azt, hogy az időm véges, és hogy minden nap születésnap, valódi ajándék.”

Az énekesnő most először jár Magyarországon, Budapesttel eddig csak olvasmányélményeiben és filmekben találkozott. Előzenekara Váczi Eszter és kvartettje lesz. „Többször is hallgattam, miután megtudtam, hogy osztozunk a színpadon” – mondta róla Luz Casal. – „És kifejezetten tetszik!”

Luz Casal a szombaton és vasárnap megrendezett ¡Hola Budapest! című spanyol-magyar fesztivál egyik fő vendége lesz a Palotanegyedben. Az énekesnő október 1-én este 8 órakor lép fel a Belvárosi Színházban. A fesztivál többféle programot is kínál: jazzt és flamencót, egyházzenei koncertet, kézműves, gasztronómiai és hagyományőrző programokat. Itt lehet a többi eseményről tájékozódni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk