Szörényi Levente: „Tátott szájjal figyelem az eseményeket”

  • narancs.hu
  • 2015. április 15.

Zene

Április 26-án lesz 70 éves – ennek apropóján nagyinterjút készítettünk vele a Narancs április 2-i számába. Ebből következik egy részlet.

Legát Tibor Szörényi Leventével készített nagyinterjúja a Magyar Narancs április 2-án megjelent számában olvasható.

A beszélgetés során Szörényi érinti az Illés szétesésének körülményeit, a szövegíró Lezsák Sándort és a lassan tananyaggá növő István, a királyt, de a mai (kultúr)politika is szóba kerül – ahogy ez az alábbi beharangozó részletből is jól látható.

Magyar Narancs: Arra azért térjünk ki, hogy pont az Alföldi-féle bemutató előtt, 2012 decemberében nyilatkozta ezt a Heti Válasznak: „Ami a kultúra területén zajlik, azt át kellene gondolni, ha másért nem, hát legalább pártpolitikai szempontok miatt. A Fidesz ugyanis rengeteget veszíthet, ha ezek az állapotok teljesednek ki a továbbiakban is.” Azóta eltelt három év, mit gondol, rengeteget veszített?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Szörényi Levente: Tavaly a Népszabadságnak mondtam azt, hogy nem beszélek többet Fekete Györgyről, akiről korábban sem volt jó benyomásom. És azért nem beszélek róla, mert azt vettem észre, hogy minél többször emlegetem, annál több támogatást kap a kormánytól. Talán ebben a mondatban benne van a mostani helyzetről alkotott véleményem is. Biztos, hogy még sok minden más fűrészeli ezt a dolgot, ami viszont már nem csak kultúrpolitika. Nem is kívánok hozzászólni, mert nem ismerem a hátterét.

Csak tátott szájjal figyelem az eseményeket, és nyilván nem én vagyok az egyedüli, aki el sem tudja képzelni, hogy ha eljön a következő választás, hova tud ez még fajulni.

Figyelmébe ajánljuk