A szerk.

A dzsenderharcos

A szerk.

A magyar és a lengyel kormány kiszedette a nemek közötti egyenlőség (gender equality) kifejezést az Európai Unió állam- és kormányfőinek múlt hét végi informális csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozatból.

A Reuters információi szerint a szöveg eredeti verziójában az szerepelt, hogy az uniós vezetők erőfeszítéseket tesznek a nemek közötti egyenlőség előmozdítására (to promote gender equality), míg az elfogadott változatba az került be, hogy a nemek közötti szakadék (gender gap) megszüntetését célozzák a foglalkoztatás, a bérek és a nyugdíjak terén. A hivatalos zárónyilatkozat az egyenlőségről általános megfogalmazásban beszél, igaz, a miniszterelnökökkel párhuzamosan az uniós intézmények vezetői is kiadtak egy dokumentumot, és ebbe már belefért a gender equality szóösszetétel is.

Orbán – kihasználva, hogy a csúcstalálkozók következtetéseit csak egyhangúsággal lehet elfogadni – nem most kötött bele először a gender szóba. Tavaly októberben a miniszterelnökök arról tárgyaltak, milyen elvek szerint működjenek együtt az afrikai országokkal, és Orbán itt is kifogásolta a gender equality kifejezés használatát, helyette a férfiak és nők közötti egyenlőség formuláját ajánlotta (equality between men and women). Erről állítólag több mint 40 percen keresztül vitázott a többiekkel (elsősorban a dán miniszterelnökkel), és végül az a megoldás született, hogy egy korábbi uniós dokumentumra hivatkoznak a szövegben, amelyben egyébként szerepel a nemek közötti egyenlőség.

Első blikkre úgy tűnhet, a szimpla kellemetlenkedésen túl nincs sok értelme az ilyen terminológiai vétófenyegetéseknek. A két idézett példa egyikében sem sikerült elérni, hogy az elfogadott szövegek tulajdonképpeni jelentése megváltozzon, a gender szó visszafogottabb használatától Európa szerencsésebb fertályai nem lettek kevésbé elkötelezettek a nemek közötti egyenlőség iránt, ahogy a magyar kormány sem „úszott meg” semmilyen pluszkötelezettséget azzal, hogy az EU nem utalt direkt módon a gender equality elvére ezekben a dokumentumokban. Orbán számára az ilyen alkalmak egyszerűen arra jók, hogy hazai közönségének felmutathassa, megint megvédte az országot a Brüsszel által ránk erőltetni kívánt genderideológiától, és előadhassa a szokásos hazugságait arról, hogy „a gender jelentése tisztázatlan, valahol a nő és a férfi megjelölés között mozog”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?