A szerk.

Mint a tűztől

A szerk.

Ilyen járványos időkben az információhiánynak vagy a rosszul informáltságnak súlyos következményei lehetnek, ezért fontos előrebocsátanunk néhány tudnivalót a helyes karanténhasználat tárgyában. Először is az önkéntes otthoni karantén az nem igazi karantén, az csak afféle játék karantén, belemegyek (mit megyek, vonulok) és kivonulok belőle, amikor tetszik – adott esetben egész a parlamentig. Ahogy ezt B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő is csinálta hétfőn.

B. Nagy azért vonult karanténba, mert március 15-e alkalmából együtt koszorúzott az ugyancsak fideszes, ám fertőzött Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem rektorával, az intézmény „koronavírusügyi operatív bizottságának” vezetőjével, aki dél-tiroli síeléséből visszatérve nemhogy koszorúzott, de még operált is. Nyilván egy merő jóhiszeműségből, gondolván, hogy az operatív bizottság vezetése valami ilyesmit (operálást) tesz szükségessé. Nincs ezen mit csodálkozni, hisz amikor kiderült, hogy fertőzötten operált, Rovó közleményt adott ki, melyből annyi hüvelyezhető ki teljes biztonsággal, hogy a rektor még mindig nem tudja, hol fekszik Dél-Tirol.

Amikor kiderült Rovó fertőzöttsége, B. Nagy az önkéntes karantént választotta, ami nyilvánvalóan szép és nemes dolog, s még az is lehet, hogy maga B. Nagy is komolyan gondolta. Erre sajnos nem áll rendelkezésünkre bizonyíték, az ellenkezőjére annál inkább, de feltételezzük egy percre mégis. Ha pedig komolyan gondolta, az egyben azt is jelenti, hogy lövése sem volt arról, hogy a Fidesz soron kívül napirendre kívánja tűzni a felhatalmazási törvényre vonatkozó javaslatát. Nem szóltak neki vagy valami ilyesmi, megesik ez talpas fideszes képviselőkkel. Csak hát a soronkívüliséghez négyötöd kell, s innen válik érdekessé a történet, hiszen a Fidesznek, ha megfeszül, akkor sincs négy­ötöde. B. Naggyal együtt sincs, meg nélküle sincs. Ugyanez a helyzet Simonkával és a többi ilyen-olyan köztörvényes disznóságok miatt grízes fideszes honatyával is – ők a kétharmadhoz kellenek, azért nem csukták le őket még az övéik. A négyötödtől nyugodtan ülhetnének vagy fekhetnék otthon a karantént.

Ilyenformán B. Nagy estében két opció merül fel, az egyik az, hogy Orbán nem tud számolni, és így is parancsba adta, hogy hétfőn mindenki legyen bent a parlamentben, ha tud járni, ha nem. Vagy B. Nagy nem tud számolni, s dacára annak, hogy megfertőzheti a fél Országgyűlést s rajtuk keresztül sokakat, csak bement, hátha épp vele lesz meg a négyötöd, láttunk már csodát, s akkor majd kap egy koronás ötöst a főnöktől.

Mindkét lehetőség nagyon valószerű, s egyben árulkodó is az ország vezetésének gyakorlatáról: mindent a páni félelem mozgat a Fideszben. Nincs az a tízezrek halálát követelő járvány, amelytől úgy kellene rettegni, mint a főnöktől. Nincs az a karantén, amit ne lehetne felrúgni egy voltaképpen csak szimbolikus jelentőségű szavazás miatt. B. Nagy történetesen azért kockáztatta egy rakás ember életét, hogy pár nappal előbb lehessen hosszú időre bevezetni Orbán Viktor teljhatalmát.

Rovó ellen vizsgálatot indít az Orvosi Kamara, B. Nagyot feljelentette Szabó Tímea, meglátjuk, bármelyiknek is lesz-e valamennyi foganatja. Ha lesz is, az egész biztos semmiség a vezér haragjának villámaihoz képest.

 

Figyelmébe ajánljuk