Több is mint jogerős: a Fidesz fizetett Soros bérenceinek

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 1.

Belpol

Nem nagy pénz, de ott van mögötte az igazság és a szégyen.

Tavaly június óta jogerős ítélet mondja ki: a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét. A bíróság ezért a pártot nyilvános bocsánatkérésre és egymilliós sérelmi díjra kötelezte – közölte Facebook-oldalán a jogvédő szervezet.

A kormánypárt felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriához, hogy a jogerős elmarasztalást megváltoztassa. Tegnap érkezett meg az ítélet: a Fidesz kérelme elbukott. A Kúria fenntartja a jogerős ítéletet. A mostani döntés kimondja: „A véleménynyilvánítás szabadsága csak a bírálat, jellemzés, nézet és kritika szabadságát foglalja magában, de az alkotmányos védelem nem vonatkozhat a tények meghamisítására.” Hazudozni még egy kormánypártnak sem szabad.

A jogerős ítélet arra is felszólította a Fideszt, tartózkodjon a további hasonló jogsértésektől. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy az alperes komolyan venné a bíróság intését. A Helsinki Bizottság viszont így ír: „a Kúria mostani döntése után örömmel fogjuk a menedékkérők jogi segítségnyújtására fordítani” az átutalt összeget. Az ügyről bővebben itt olvashat.

Figyelmébe ajánljuk