53 ingatlant kaptak az egyházak néhány hónap alatt, ingyen

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 19.

Belpol

Az Orbán-kormány tizenkét éve alatt 171 ingatlan került az egyházakhoz. Korábban az Országgyűlés döntött az egyházi kézbe adásról, ma már csak egy határozat kell ehhez.

Az Orbán-kormány tizenkét éve alatt az egyházak összesen 171 ingatlant kaptak meg ingyen, ebből 53 ingatlan tulajdonjogát az idei évben szerezték meg – írja az rtl.hu.

2010 óta legalább 28,7 milliárd forint értékű ingatlanról mondott le ilyen formában az állam az egyházak javára. 2022-ben ez az érték 3,1 milliárd forint volt. A lap gyűjtése szerint a kedvezményezettek általában a nagy egyházak és a hozzájuk tartozó vallási irányzatok, de a kisebb felekezetek is kaptak pár épületet.

Az ingatlanok ingyenes átadását egy 2007-ben elfogadott törvény teszi lehetővé. Kezdetben az Országgyűlés döntésére is szükség volt, az elidegenítésről külön törvényt kellett alkotni. Később viszont az Orbán-kormán módosította a törvényt, már elég egy határozat is ahhoz, hogy egyházi kézbe kerüljön ez-az. A jogszabály szerint az ingatlanokat célhoz kötötten kapják meg az egyházak, csak a meghatározott feladatok ellátása érdekében használhatják azokat. De hogy ezt ellenőrzik-e...

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya az RTL-nek részben az ingatlanokkal járó pluszfeladatokkal és az elvett egyházi javak utáni kártalanítással indokolta a tulajdonjog megszerzésének fontosságát. Kiemelték, hogy "az intézmény működtetése, fenntartása, az intézmény hosszú távú szakmai működésének tervezhetősége sokkal könnyebb, ha az adott intézmény saját tulajdonú ingatlanban működik". A korábbi években hitéleti, oktatási vagy kulturális feladatok ellátására kaptak ingatlanokat az egyházak. Az utóbbi hónapokban a hivatalos indoklás szerint az állam sok esetben szociális és gyermekvédelmi célokra hivatkozva mondott le a saját vagyonáról. Az állam egyre nagyobb mértékben szervezi ki a feladatait a felekezeteknek.

Magyar Hang összesítése szerint az egyházak 2010 óta ezermilliárd forintnál is több támogatást kaptak különböző jogcímeken.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?