Két helyen a Fidesz, egy körzetben az ellenzék nyert a vasárnapi időközi választásokon

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 19.

Belpol

Zuglóban és Újbudán vitt el egy-egy mandátumot a kormánypárt.

Két kerületben három helyen tartottak időközi önkormányzati választást a fővárosban vasárnap. Zuglóban az Országgyűlésbe bekerült Szabó Rebeka helye, Újbudán a szintén parlamenti képviselővé vált Bedő Dávid és Orosz Anna mandátuma üresedett meg. 

A zugglói választást a fideszes Juhász-Pintér Pál nyerte: 790 szavazatot kapott, a párbeszédes Kökény Dalma 720-at. Az eredmény azért érdekes, mert Kökény mellett - aki a Párbeszéd mellett a DK, az LMP, a Momentum és a Civil Bázis támogatását is maga mmögött tudhatta - két másik ellenzéki jelölt indult. A Civil Zugló Egyesület jelöltje, Keczérczy Attila 413 szavazatot szerzett, a helyi szocialistákhoz köthető, de civilek és a Szolidaritás támogatta Kézdi Gabriella 44-et. Az ellenzék megosztottságára, ami ily módon a Fidesz győzelméhez vezetett, jellemző, hogy az MSZP-s Horváth Csaba polgármester és pártja sem állt be Kökény Dalma mögé.

Újbudán az egyik választókerületben Jankó István, a Fidesz jelöltje lett képviselő. Az ellenzéki pártok többsége által támogatott Devecseri Mátyást győzte le: 880 szavazatot kapott, míg Devecseri 704-et. A másik körzetben vigasztalódhatott az ellenzék: az öt párt által támogatott Lados Tamás 1305 szavazatot szerzett, a kormánypárti Elekes Tamás 1204-et. 

Bár a Fidesz így mindkét városrészben szerzett egy-egy mandátumot, a képviselő-testületi arányok nem változtak: Zuglóban és Újbudán is maradt az ellenzéki többség.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.