70 milliárdot kér számon Orbánon az LMP

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. július 10.

Belpol

Ez a munkaerőpiaci járulékokból folyt be, és azoknak kellene adni, akiket megillet – az ellenzéki párt szerint.

Orbán Viktor legalább 70 milliárd forinttal tartozik a magyar álláskeresőknek – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Újpest alpolgármestere szombaton a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

A Lehet Más a Politika arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy ezt a pénzt adja oda a magyar munkavállalóknak. Kanász-Nagy érvei szerint minden adózó a jövedelmének másfél százalékát munkaerőpiaci járulék formájában fizeti be a magyar államnak. Ez a pénz az alapja az álláskeresési járadéknak és más támogatási formáknak.  „Az elmúlt időszakban, a válság idején is, mindössze 3 hónapig járt az álláskeresési járadék” – emlékeztetett a politikus.

Az államnak 2012 és 2020 között 1100 milliárd többlete keletkezett ezekből a munkavállalói befizetésekből. Azokból levonva a közmunkaprogramok költségét, tavaly 70 milliárd forint maradt pluszban.

Kanász-Nagy Máté szerint ebből érdemi segítséget lehetett volna nyújtani álláskeresőknek, például azzal, hogy 5 vagy 6 hónapig fizetik nekik az álláskeresési járadékot. Tavaly év végén csaknem 80 ezer ember kapott álláskeresési járadékot, viszont több mint 140 ezren kerestek munkát, így nem kaptak semmilyen járadékot.

Az LMP politikusa úgy gondolja, azokat, akik az elmúlt időszakban állást kerestek, és csak három hónapig kapták a járadékot, jóvátétel illetné meg: „oda kell adni nekik utólag az álláskeresési járadéknak a munkakeresési időre jutó részét, akár öt, hat, vagy kilenc hónapig” . Szerinte ennek meglenne a fedezete a költségvetésben.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk