Szupercellák ellen nem véd a jégkármérséklő rendszer

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. július 10.

Belpol

Az Agrárkamara szerint évente több tízmilliárdos kárt előz meg, de nem mindegy, milyen magasan van a felhő.

Jól működött az országos jégkármérséklő rendszer – szögezi le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye, amelyet a pénteki viharok nyomán juttatott el az MTI-hez.

A szervezet szerint „a talajgenerátoros országos jégkármérséklő rendszer országszerte működött, azonban – annak ellenére, hogy ez a létező legmodernebb technológia – a szupercellák ellen nem tud hatékony védelmet nyújtani.”

 
Jégverés után Sellyén.
 

 

Pénteken Kelet-Közép-Európában egy megközelítőleg 800 kilométer hosszú zivatarlánc fejlődött ki, ami határainkon túl hatalmas, a magyarországinál jóval nagyobb károkat okozott, Csehországban halálos áldozatai is voltak a viharnak.

Magyarországon hét szupercella fejlődött ki: Sopron és Tata környékén, Baranya és Tolna megyében, Budapest északnyugati agglomerációjában, Dél-Pesten és Aggtelek környékén. Egy nap alatt közel 195 ezer villámot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) műszerei, szemben a két héttel ezelőtti hidegfront érkezésekor mért 93 ezerrel.

 
A palatetőket sem kímélte.
 

 

Pénteken összessen 21 helyről érkezett jégkárbejelentés. Jellemzően borsó és cseresznye nagyságú jég hullott, dió nagyságú jég főként Baranya, Fejér és Komárom-Esztergom megyében, illetve Budapesten és Pest megyében fordult elő.

Az agrárkamara szerint egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. A határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ezek ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés.

A talajgenerátoros rendszerrel azt lehet ilyenkor elérni, hogy a lehulló jégszemek kisebbek legyenek.

 
A sellyei "termés".
 

 

A kamara emlékeztet, hogy 2017-ben, amikor még nem működött a jégkármérséklő, 72 ezer hektáron jelentettek a gazdálkodók jégkárt, a következő évben 22 ezer, majd 37 ezer, tavaly pedig 32 ezer hektáron, és az okozott kár aránya is kisebb lett. A NAK számításai szerint a rendszer évente több tízmilliárd forintnyi kárt előz meg.

 

 A cikkben közölt fotók Sellyén készültek, a Facebookon láthatók.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?