A Fidesz kedvenc őrző-védője járt jól a jegybank egymilliárdos tenderével

Belpol

Konferenciaszervezésre írt ki pályázatot a Magyar Nemzeti Bank, egyedül egy frissen alapított cégnek jutott eszébe jelentkezni rá.

Összesen 1,2 milliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdetett meg még augusztus folyamán a Magyar Nemzeti Bank (MNB), konferenciák szervezésére és lebonyolítására. Az MNB maximum kétéves megbízást ajánlott, és a keretösszeg 70 százalékának felhasználására, azaz 840 millió forint elköltésére vállalt kötelezettséget.

A nyílt közbeszerzési tendert egy frissen alapított rendezvényszervező cég, a Craft Event Kft. nyerte meg, ami egyedüliként tett ajánlatot a munkára, és október 12-én szerződést is kötött a jegybankkal –derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Az elsőként a Napi.hu által kiszúrt dokumentum részletes leírást is tartalmaz az elvárt munkákról, az MNB az alábbiakat rendelte meg a Craft Eventtől:

  • évi 3, 500 fő feletti nemzetközi konferencia (olyan protokollrendezvény, amelyből legalább 1 kiemelt biztonsági fokozatú, és amelyen valamely közjogi méltóság, valamint az állami protokoll és/vagy diplomáciai testület tagjai vesznek részt),
  • évi két, 500 fő feletti konferencia,
  • évi 12, 100 fő feletti konferencia,
  • évi 3 dolgozói rendezvény 1000 fő feletti részvétellel.
  • Az ajánlatkérő ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy a pandémiás helyzettől függően, online térbe helyezett konferenciák szervezését igényli.

A  kormányzati EKR-felületre felöltött közbeszerzési dokumentumokból azt is megtudhatjuk, hogy a rendezvényszervező cég többek között fotóst és „forgatócsoportokat”, hostesseket, animátorokat biztosít a jegybank konferenciáin, de – ha szükséges – dunai sétahajót, dekorációs és „szórakoztatást nyújtó eszközöket” is bérelnek majd. Ajánlata alapján, a tender győztese várhatóan 18 százalékos rendezvényszervezési díjjal számolhat.

A "valtonos Lajos" ismét jól jár

A Craft Eventet április közepén alapították, és az Opten cégadatbázisa szerint június közepén jegyezték be – jogelődje, az Extreme Managment Bt. azonban már évek óta foglalkozott konferenciák szervezésével. A cég tulajdonosai, Halász Domokos és Bajnógel Péter mellett 2021 áprilisában jelent meg a Stu-Sza Kft.

A Stu-Sza a Fidesz kedvenc őrző-védőjének is tartott Varga Lajos érdekeltségének számít: Varga tulajdonos és vezető a milliárdos állami megbízásokban részesülő Valton Securityben, kormányközeli kapcsolatairól pedig maga beszélt 2016-ban az Indexnek; mint mondta, ismeri Tiborcz Istvánt is, az Orbán-családban sokáig úgy szólították őt, hogy „a valtonos Lajos”. 

A Valton remek kormányközeli kapcsolatait jelezheti az is, hogy a cégben vezérigazgató Bessenyei István, Sarka Kata élettársa. Sarka Kata köztudottan jó barátja és üzlettársa Rogán Antal korábbi feleségének, Rogán-Gaál Cecíliának. Előfordult, hogy a Rogán-család Bessenyeiék svábhegyi villájában húzta meg magát.

A jegybanki megbízáshoz a Craft Event „házon belül” keresett alvállalkozókat: a közbeszerzési dokumentumban megnevezett két cég a Valton Security és az Xrm Group – utóbbiban Halász és Bajnógel is tulajdonosok az Opten szerint.

(Címlapképünkön: Varga Lajos, a Valton Sec. Kft. ügyvezető tulajdonosa (b) és Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk