A magyarok többsége alig kerül a sajátjától eltérő pártállásúakkal kapcsolatba

  • narancs.hu
  • 2021. november 2.

Belpol

Az IDEA közvélemény-kutatása szerint a válaszadók egyötöde pártszimpátiától függetlenül inkább kerüli a politikai témákat.

Nem kerül kapcsolatba, ezért nem is különösebben kommunikál egymással a két nagyobb politikai oldal, úgynevezett szekértábor Magyarországon – ez derül ki az IDEA Intézet kutatásából, amely azt vizsgálta, mennyire vegyes pártállás szempontjából a magyar emberek ismeretségi köre. A Telexen megjelent elemzés szerint a fideszesek alkotnak leginkább homogén csoportokat, de az ellenzéki szavazók sem sokkal nyitottabbak.

A 2021 augusztus végén-szeptember elején felvett adatok alapján a kutatás arra jutott: 

minél erősebb a politikai homofília egy társadalomban, annál zártabbak a politikai rétegek, annál nehezebb az átjárás, a megértés a társadalmi zárványok között. A felmérés szerint mindez igaz a magyar társadalomra.

A Fidesz–KDNP szavazóinak majdnem 70 százaléka olyan körben mozog, amelyben szintén leginkább kormánypárti szavazók élnek, míg több ellenzéki szavazóval mindössze 7 százalékuknak van kapcsolata. Az ellenzéki pártok szavazói között sem lényegesen kisebb a homofilek aránya, 59 és 77 százalék közötti. Az ellenzéki szavazók között 10 százaléknál is nagyobb azok aránya, akik környezetében jó pár kormánypárti szavazó van. A felmérés szerint a leginkább heterogén környezet a szocialista szavazókat jellemzi, több mint egyötödük környezetében sok fideszes is van. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatóinak 63 százaléka inkább ellenzéki, 19 százaléka pedig fideszesek környezetében él és mozog. A kutatás szerint a Momentum rendelkezik a legzártabb táborral, a párt szavazóinak több mint háromnegyedének a környezetében túlnyomó részt az ellenzéki együttműködés tagjai találhatók, sok fideszessel csak nagyjából minden tizedik találkozik.

A felmérésből kiderül az is, hogy a főiskolát vagy egyetemet végzettek többsége ellenzéki szavazókkal veszi körül magát. Lakóhelytípus szerint látványosan kettészakad a válaszadók köre: míg Budapesten és a megyei jogú városokban az emberek 41-43 százaléka vallotta, hogy ismeretségi körében főként ellenzékiek vannak (szemben a fideszes 23-28 százalékkal), addig a városokban és községekben csak az emberek negyede számolt be erről.

Az IDEA kutatási megállapításai szerint az eltelt 20 évben nőtt a politikai polarizáció Magyarországon. Fennáll annak a veszélye, hogy az emberek egy-egy politikai vita során még a szűkebb környezetükben is komolyabb konfliktusba keveredjenek. Az elemzők szerint talán ennek is tudható be az is, hogy a válaszadók egy ötöde pártszimpátiától függetlenül inkább kerüli a politikai témákat, csak ne legyen belőle veszekedés.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk