„A Fidesz-kormány több millió embert hagyott az út szélén, döntéseivel csak a bankoknak kedvezett”

  • narancs.hu
  • 2017.09.25 19:09

Belpol

Az LMP a Párbeszéddel közösen kezdeményez parlamenti vitanapot.

Közösen kezdeményez parlamenti vitanapot a devizahitelesek érdekében az LMP és a Párbeszéd, hogy mihamarabb visszaállítható legyen a kilakoltatási moratórium. Ezt hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be Hadházy Ákos, az LMP és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

Hadházy Ákos és a következmények nélküli ország

Hadházy Ákos és a következmények nélküli ország

Fotó: MTI

Hadházy Ákos a vitanapot azért is tartja fontosnak, hogy szembesíthessék a kormányt, mit nem tettek meg a károsultakért. Emlékeztetett: a probléma megtárgyalására már nyáron szükség lett volna, ám az akkor kezdeményezett ülésen a kormánypártok nem voltak hajlandóak részt venni.
A politikus a végrehajtási eljárások azonnali leállítása mellett azt is fontosnak ítélte, hogy mielőbb hozzáférhetővé váljon a probléma kezelésére az a 270 milliárd forint, amelyre a jegybank tett szert a forint romlása által, részben a devizahitelesek kárára. Felhívta a figyelmet az Európai Bíróság azon döntésére, amely egy romániai ügyben mondta ki: ha nem volt megfelelő a tájékoztatás az árfolyammozgás hatásairól, akkor a szerződés érvénytelen.

Szabó Tímea

Szabó Tímea

Fotó: MTI

Szabó Tímea arra mutatott rá, hogy jelenleg 30 ezer kilakoltatás és több mint 900 ezer végrehajtás van folyamatban. Ezeket a politikusok azonnal leállítanák, vagyis az ingóságok lefoglalását sem engednék. Emellett összeférhetetlenné kell tenni a kormány közeli cégek számára, hogy részt vehessenek a devizahitelesekkel kapcsolatos perekben, például az igazságügyi miniszterhez kapcsolható ügyvédi irodának azt, hogy a bankoknak kedvező munkát végezhessen – közölte.
Kijelentette: a Fidesz-kormány több millió embert hagyott az út szélén, döntéseivel csak a bankoknak kedvezett.

A politikusok kérdést kaptak Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt kezdeményezése miatt is, amely a baloldali ellenzéki pártok közös indulását célozza a jövő évi választáson. Hadházy Ákos úgy felelt: nem kommentálja a hírt. Megjegyezte: lesznek egyezségek, szövetségek a pártok között, de azok valószínűleg nem a sajtón keresztüli üzengetés hatására születnek majd.

Szabó Tímea azt mondta: olyan ellenzéki együttműködésre van szükség, amely kormányváltáshoz vezet, a 2014-es hiba nem követhető el újra. Azt szükségesnek ítélte, hogy a 106 egyéni választókerületben a kormánypárti indulóval szemben csak egyetlen ellenzéki jelölt álljon.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.