A győri fideszes polgármesternek sem tetszik az egészségügyi szolgálati jogviszony

  • narancs.hu
  • 2021. március 2.

Belpol

Több dolgot is problémásnak tart az új törvényben, de szerinte a kormány úgyis korrigálni fogja a hibákat. 

A Blikkben kiritizálta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt Dézsi Csaba András kardiológus, Győr fideszes polgármestere.

Dézsi korábban a Facebookon írt arról, hogy felesége az új törvény értelmében már nem dolgozhat vele együtt a műtőben, mert az új törvény kimondja, nem lehet alá-fölé rendeltség rokonok között – márpedig a polgármester osztályvezető főorvosként vezetőasszisztens feleségének a főnöke.

A győri polgármester a Blikknek elmondta, a feleségének ezért azt ajánlották fel, hogy "áthelyezik egy másik osztályra beosztott asszisztensként úgy, hogy éjfélig kell aláírnia". Ezt Dézsiné Szentes Veronika végül nem fogadta el, helyette az egyetemen fog tanítani. 

Dézsi ugyanakkor arról is beszélt, hogy szerinte sokan nem írják alá a szerződést, az egészségügy viszont nincs olyan helyzetben az emberállomány szempontjából, hogy komoly szakembereket elveszítsen. Emellett 15-16 pontot fel tud sorolni, ami problémás az új törvényben.

„Megszűnt a hálapénz? Ennek mindenki örül, de ott kellett volna a pontot letenni. Nem szép dolog, hogy megtiltják a másodállást a dolgozóknak, hiszen emiatt a magas tudású emberek jelentős része elképzelhető, hogy a magánszférába fog átmenni. Ott azonban sok komoly beavatkozás nem végezhető el. Nagyon hasonlít ez a rendfenntartó erők szabályozására, ami az egészségügyi dolgozók esetében nem működik. Ebben a rendszerben fontos a humánum” – mondta a lapnak, hozzátéve, 

fogalma sincs, ki írta ezt a programot, de szívesen elbeszélgetne vele, „bár lehet, semmi értelme nem lenne, mert nem értené, amit mondok”.

Dézsi ugyanakkor úgy vélekedett, hogy ha valaki képes a korrekcióra, akkor az a jelenlegi kormány, ő pedig biztos abban, hogy kell és lesz is korrekció. 

Figyelmébe ajánljuk