Működésképtelenné vált a Jahn Ferenc Kórház egyik osztálya

  • narancs.hu
  • 2021. március 2.

Belpol

Az osztályon dolgozó orvosok 80 százaléka nem vállalta a szolgálati jogviszonyt. 

Ellátásokat kell lemondania a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek, miután az egészségügyi szolgálati jogviszony március 1-i hatályba lépésével összesen három orvos maradt az osztályon - írta meg a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) Dobosi Zsolt, a kórház orvosigazgatója, a levelet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztotta meg a Facebookon. 

A levélben Dobosi azt írta, a kórház II. Belgyógyászati Osztályán az orvosoknak csak mindössze a 20 százaléka, vagyis három fő írja alá az egészségügyi szoglálati jogviszonyt, 

"így a II. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály működésképtelenné vált/válik". 

Az orvosigazgató azt is írta, a kórháznak 400 ezer fős területi ellátási kötelezettsége van, a lakosság pedig igen rossz egészségi állapotban van, ezért a II. osztály kiesésével extrém teher nehezedik az I. és III. Belgyógyászati Osztályra.

"Ennek tudatában a mai nappal kénytelenek vagyunk lemondani a teljes gasztroenterológiai és vérző ellátást, valamint a perem területek mellett Budapest Főváros XVIII. kerületének általános belgyógyászati ellátását is"

- írta az orvosigazgató. 

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint március 1-jével megszűnt az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti státusza, a dolgozók március 1. éjfélig kaptak haladékot, hogy aláírják az egészségügyi szolgálati jogviszony szerinti új munkaszerződésüket, amellyel maradhatnak a közellátásban, ha akarnak. 

Hétfőn ugyanakkor sorra jelentették be ápolók és orvosok, hogy nem vállalják az új feltételeket. 

Kunetz Zsombor egy másik levelet is megosztott, ebben egy, az új jogviszonyt nem vállaló, távozó érintett arról számolt be, hogy az sem biztos, hogy kap végkielégítést, ugyanis az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint nem jár a 10 évnél rövidebb munkaviszony után távozóknak. 

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyt azért nem fogadják el sokan, mert bár az orvosok jelentős béremeléshez jutnának vele, a szakdolgozók (ápolók, gyógytornászok, szülésznők, műtőssegédek stb.), akik az egészségügy 75-80 százalékát teszik ki, nem kapnak semmit, így számukra az új szerződés "nettó veszteség".

Ezen felül azonban olyan pontok is belekerültek a törvénybe, mint a másod- és harmadállások engedélyhez kötése vagy a kirendelés, de az ügyeletek és a túlórák díjazása is vitás pont

Figyelmébe ajánljuk