A Kopp Mária Intézet szelektíven viszonyul a számokhoz

  • narancs.hu
  • 2024. május 5.

Belpol

Szelektíven értékeli a családokat, anyákat a Kopp Mária Intézet. Szerintük minden fantasztikus és csodás, naná, hiszen nem írtak sem a születésszámról, sem a családi pótlékról.

A Kopp Mária Intézet felmérése szerint a magyarok 96 százaléka felköszönti az édesanyját anyák napján, 91 százalék úgy nyilatkozott, hogy jó a kapcsolata az édesanyjával, amit bizonyít, hogy tízből nyolcan napi rendszerességgel beszélnek vele. Ez kedves. Az intézet szerint Magyarországon mind a családokban, mind az állam részéről elismerésben részesülnek az édesanyák. Ez pedig megmosolyogtató.

 Állítását persze igyekszik számokkal is alátámasztani az intézet. Magyarországon 3,13 millió anya él, akik életük során összesen 6,22 millió gyermeknek adtak életet, azaz a magyarországi anyáknak átlagosan két gyermekük van. 2011-hez képest az átlagos gyermekszám a 20-35 éves anyai korosztályban kissé növekedett (1,67-ről 1,72-re), miközben a 45-49 éves anyák körében most 10 ezerrel több a nagycsaládos, azaz a három vagy több gyermeket nevelő édesanya, mint 2011-ben. Hogy mit akar ezzel az adatsorral az intézet, nem világos.

Főleg úgy, hogy az alábbi adatok is hozzáférhetők: tavaly 85 200 gyerek született Magyarországon. Amióta a KSH méri az adatot - 1900 óta - soha nem született ilyen kevés baba. A termékenységi arányszám, amely 2011-ben mért mélypontja után - ekkor 1,23 volt a mutató, vagyis a szülőképes korú nőkre ennyi baba jutott - emelkedni kezdett, a 2021-ben mért 1,59 után csökkenni kezdett és 2023-ban 1,51 volt. Vagyis nem sikerült átütő sikert elérni a gyerekvállalási kedv növelésében, a trend sajnálatos módon megfordult, bármit is állít a Fidesz, a KDNP vagy sugall a Kopp Mária Intézet.

Ennek fényében az intézet azon állítása, amely szerint Magyarország a családpolitikáját az édesanyákra alapozza, és az ő igényeikhez igazodik az intézkedések jelentős része már-már kacagtató lenne, ha nem volna ez egyúttal felháborító is. Az intézet szerint az anyaság és a gyermeknevelés elismerését fejezik ki az anyáknak járó adókedvezmények (négygyermekes és 30 év alatti anyák szja-mentessége), a csecsemőgondozási díj összegének a korábbi fizetés száz százalékára emelése, a gyed extra, a diákhitel-tartozások elengedése, a munkaerőpiaci kedvezmények (részmunkaidős kedvezmények és pótszabadságok), ahogy a Nők 40 is, amely a nagymamák lehetőségeit bővíti. Azt nem teszik hozzá, hogy a családi pótlék összege 2008 óta egy forinttal nem emelkedett, a családi adókedvezmény értéke pedig annak bevezetése óta töredékére esett, hiszen egy gyerek után ugyanúgy 10 ezer forint, három gyerek után pedig 99 ezer forint jár, mint 2011-ben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk