A kormány nem fogadja el az SZFE hallgatóinak követeléseit

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 24.

Belpol

Palkovics László szerint egyeztetése a hallgatókkal "politikai rendezvénybe fordult".

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak intézményük jövőjét érintő követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerda délután újságíróknak, leszögezve: a javaslatokat nem tudja elfogadni.

Palkovics erről azután beszélt, hogy a minisztériumban fogadta a SZFE megbízott rektorát, rektorhelyettesét és a hallgatói önkormányzat képviselőit. A tárcavezető ismertetése szerint a hallgatók a több mint egyórás egyeztetés végén – amely közben mintegy ötven hallgató demonstrált az épület bejáratával szemben – olvasták fel az öt pontból álló követeléslistát.

Eredetileg arról kezdeményeztek beszélgetést, hogy miként fog működni az új, alapítványi fenntartásban az SZFE, de az egyetem jövőbeli működésével, finanszírozásával kapcsolatos kérdések helyett "politikai rendezvénybe fordult" az egyeztetés – mondta a miniszter.

A hallgatók azt szerették volna elérni, hogy a kormány véglegesen nevezze ki Upor László megbízott rektort, és a rektorválasztás joga a jövőben is maradjon az egyetemnél, hogy a szenátus jogosítványai ne gyengüljenek, hogy a fenntartó alapítvány tagjainak többségét az egyetem delegálhassa, illetve hogy az állam ne vonuljon ki az egyetem finanszírozásából.

Az SZFE HÖK elnöke a találkozó után a papageno.hu-nak megerősítette, hogy Palkovics nem írta alá követeléseiket, de reménykeltőnek nevezte, hogy a miniszter nyitottnak mutatkozott a párbeszédre.

Figyelmébe ajánljuk