A kormány szerint Magyarország egész területén tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. szeptember 6.

Belpol

Csak a vak nem látja!

Magyarország biztonsága és határvédelme érdekében a kormány meghosszabbítja a Magyarország egész területére elrendelt, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtökön az MTI-vel. A hosszabbításról szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlöny csütörtöki számában, e szerint a válsághelyzetet 2020. március 7-ig hosszabbítják meg.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írták: az illegális határátlépési kísérletek továbbra is folyamatosak, csak az idén már 7 ezren próbálkoztak, ezért szükség van a határvédelemre. Közölték továbbá: Szerbiában már kritikus a helyzet a migránsok miatt, Bosznia-Hercegovinában is több ezren, Görögországban nagyjából 30 ezren vannak, és újabb tömegek érkeznek, amelyek a balkáni útvonalon akarnak Európa belsejébe jutni. Jelezték: a kerítés és a határvédelem nélkül Magyarország ismét a bevándorlás egyik főútvonala lenne, ahogy a 2015-ös migránsválság idején.

A migrációs válsághelyzetet 2016 márciusában hirdette ki a kormány. Azóta folyamatosan fenntartották az intézkedést.

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint a válsághelyzet fenntartása indokolatlan és törvénysértő. Mint írták, legfeljebb 200 menedékkérő tartózkodik jelenleg az országban, túlnyomó többségüket a tranzitzónákban tartják fogva, 55–60 százalékuk gyerek.

A Helsinki szerint a menekülők „elhárításában” kulcsszerepet kap a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet jogintézménye”, amelyet 2015-ben alkotott meg és 2017-ben szigorított tovább a kormánytöbbség. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a menedékkérőkre vonatkozó különleges szabályokat fő szabályként alkalmazhassák a hatóságok.

A válsághelyzetben gyakorlatilag mindenkit tranzitzónákba zárnak, ráadásul a határozatlan idejű fogvatartás ellen és a cudar körülmények miatt nem lehet bírósághoz fordulni.

Figyelmébe ajánljuk