A Kúria szerint Varga Zs. Andrásnak nincs szerepe abban, hogy feleségét magas rangú bírói állásra nevezték ki

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 16.

Belpol

"Magyarország alkotmányos rendje nem engedi a bírák családi kapcsolatainak vizsgálatát pályázatok elbírálása során."

"A Kúria elnökének semmilyen szerepe nincs az ítélőtáblai pályázatok elbírálásában" - ezt közölte a Kúria, miután az Observer hétvégén arról írt, hogy Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét annak ellenére nevezték ki magas rangú bírói állásba a Fővárosi Ítélőtáblán, hogy a bírák által tartott választáson kevesebb szavazatot kapott, mint riválisa, szúrta ki a 444.hu.

A Kúria közleménye szerint

Magyarország alkotmányos rendje nem engedi a bírák családi kapcsolatainak vizsgálatát pályázatok elbírálása során.

Majd hozzáteszik: "Képtelenség is lenne a bírósági vezetők hozzátartozóit sajátos végzettségüktől, hosszú tanácselnöki és több évtizedes bírói tapasztalatuktól függetlenül kizárni a pályázatokból. Össze nem függő események összekapcsolt bemutatása érdekes lehet, de valós nem."

Mint írják, Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke visszautasította, hogy "a tanácselnöki kinevezés politikai befolyásra történt", és közleménye szerint méltatlannak tartja ezt a felételezést. "A Fővárosi Ítélőtábla az igazgatási és ítélkezési tevékenységét a törvényeknek megfelelően végezte és végzi." Majd hozzátette, hogy:

Kovács Helga Mariann tanácselnöki kinevezésére kizárólag objektív szempontok alapján került sor és sosem kizárólag a bíróválasztó kollégium véleményére támaszkodnak.

Ribai szerint a másik pályázó kevésbé volt felkészült, és a pályázata alapján nem látták biztosítottnak, hogy érvényesülne az időszerűség elve, ami kiemelt társadalmi érdek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk