Jane Goodall üzenete Magyarországnak: "Tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében!"

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 16.

Belpol

A természetvédő a védett erdőket súlyosan veszélyeztető kormányrendelet ellen tiltakozott.

Jane Goodall videóüzenetben fejezte ki aggodalmát a hazánkban hatályba lépő rendelettel kapcsolatban, mely szélesre tárta a kaput a védett területeken zajló fakitermelés előtt. Goodall azt üzente Magyarországnak: "Tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében!"

Jane Goodall nevét a főemlős kutatásban elért áttörő sikerekről ismerte meg a világ. Több mint 60 évvel ezelőtt fedezte fel, hogy a csimpánzok eszközt használnak és készítenek, ezáltal közelebbi rokonaink, mint azt valaha gondoltuk volna. Korszakalkotó megfigyeléseit nem laboratóriumi falak közt, hanem Afrika érintetlennek hitt, vad erdejeiben tette.

Hamar rájött azonban, hogy más fajokhoz hasonlóan a csimpánzok túlélését is veszélyezteti az élőhelyük, azaz az erdők pusztulása, a rövid távú gazdasági haszon érdekében történő féktelen fakitermelés. 1977-ben megalapította a Jane Goodall Intézetet, mely célja, hogy erősítse az emberek, állatok és a környezet egymáshoz való kötődését.

Mára neve összeforrt a természetvédelemmel. A 88 éves aktivista a mai napig járja a világot, hogy több tízezres előadótermeket töltsön meg közönsége, akiknek reményt ad, és az egyéni cselekvés kollektív erejével mozgósít, hogy minden nap tegyünk valamit, amivel jobbá tehetjük a világot.

2019-ben a magyar Jane Goodall Intézet meghívására Budapestre látogatott, hogy a Sas-hegyen - a jelenlévő gyerekekkel együtt - három őshonos facsemetét ültessen el. Nem ez volt az első magyarországi látogatása, 2016-ban a haragos sikló élőhely-védelmi programhoz csatlakozott a később róla elnevezett Jane Goodall Tanösvényen.

2022-ben a természetvédő civil szervezetek segélykiáltása hívta fel Jane Goodall figyelmét ismét Magyarországra.

A védett erdőket súlyosan veszélyeztető 287/2022. Korm. rendelet hallatán videóüzenetet küldött, melyben az erdők által biztosított ökológiai értékek fontosságára hívja fel a magyarok figyelmét, és üzeni mindenkinek, aki aggódik gyermekeink jövőjéért, "tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében".

A videóüzenet megtekinthető itt.

Az Intézet honalpján azt írják: környezetvédelmi szervezetek egy csoportja közös nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben azt kérik a miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a kormányrendeletet. A nyílt levélhez már több mint százezer magánszemély és több száz civil szervezet csatlakozott.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy augusztus 17-én 18 órától várnak "minden környezetünkért aggódó embert a budapesti Széchenyi István térre, hogy harminc természetvédelmi egyesülettel együtt mondhassuk: NE VÁGJ KI MINDEN FÁT!"

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk