A magyarok jobban bíznak az EU-ban, mint a kormányban

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 5.

Belpol

És az uniós tagállamok közül idén tavasszal a magyarok jutottak a legkevésbé egészségügyi ellátáshoz.

Szegényebbek és depressziósabbak vagyunk a járvány kitörése óta – derül ki a Eurofound elektronikus felméréséből. Az Élet, munka és a Covid19 (2021. áprilisi frissítés): A mentális egészség romlása és a bizalom csökkenése az EU-ban a világjárvány második évében címmel publikált felmérés alapján számos kérdésben nem túl rózsás a helyzet Magyarországon.

Több negatív mutatóban ugyanis az élen járunk a tagállamok között, például 2020 tavaszán a magyarok közel fele ítélte meg úgy, hogy romlott az anyagi helyzete. Idén tavasszal pedig a magyarok mondták leginkább, hogy nem jutottak egészségügyi ellátáshoz, de a tavaly nyári adatok alapján is hasonlóról számoltak be, igaz ott egy picit beelőztek minket a szomorú statisztikában a litvánok.

Ami a negatív érzelmeket illeti, a felmérés ezekre is rákérdezett, ebből kiderül, hogy a 27 tagállamban leginkább a 18-34 év közötti nők érzik magukat rosszul: 40 százalékuk depressziósnak érzi magát. A mentális egészségre vonatkozó adatok egyébként 2020 nyarához képest 2021 tavaszára romlottak szinte az összes korcsoportban.

A felmérés az EU-ba, illetve a nemzeti kormányokba vetett bizalmat is vizsgálta. Az adatokból kiderül, hogy a magyarok az EU-ban nagyon bíznak (7-es skálán 5,5-re pontozták a bizalmat), viszont amikor a saját kormányukba vetett bizalomról kérdezték őket, akkor már nem voltak ilyen pozitívak a mutatók: a tagállamok között a sor legvégén kullogunk ebben a tekintetben. Nálunk csak a csehek, bulgárok, horvátok és a lengyelek bíznak kevésbé saját kormányukban. A leginkább a dánok és a finnek bíznak országuk vezetőiben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk