Juhász Péter azt állítja, egy informátor elmondta neki a Pegasus működését

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 5.

Belpol

Az informátor állítása szerint felhasználói oldalról ismeri az izraeli kémszoftvert. Eszerint a Pegasus sokkal többre lehet képes, mint eddig gondoltuk. 

Juhász Péterhez bejelentkezett egy személy, aki állítása szerint felhasználói oldalról ismeri a Pegasust, és olyan információkat árult el a kémszoftverről, amelyek eddig még nem jelentek meg a médiában – erről az Együtt korábbi politikusa a csütörtök esti videójában számolt be a YouTube-csatornáján. Juhász azt mondta, nem tudta leellenőrizni az informátorát, viszont tucatnyi levélváltás után megbizonyosodott róla, hogy az általa közöltek "egybevágnak azokkal az információkkal, amelyek eddig már megjelentek a médiában".

Forrásától úgy értesült, hogy amennyiben egy ország valamelyik állami szerve használni szeretné a Pegasust – amellyel újságírókat, közéleti személyiségeket figyeltek meg Magyarországon –, akkor vagy az izreali külügyminisztériumon, vagy egy miniszteri találkozón keresztül kell jeleznie ezen szándékát. Az igényét ezt követően továbbítják egy erre szakosodott bizottságnak, amely megvizsgálja a kérelmét. Ha ők ezt jóváhagyják, akkor a mindenkori izraeli miniszterelnökhöz kerül a döntés joga.

Juhász szerint fontos hangsúlyozni, hogy

a Pegasus nem egy termék, hanem egy szolgáltatás, így a megfigyelés minden esetben Izraelben történik, az adatokat onnan szolgáltatják tovább a megrendelőnek. 

Juhász szerint ha Magyarország valamelyik állami szerve kérte a Pegasus használatát, akkor Benjamin Netanjahu enedélyezte ezt. Mint ismeretes Czukor József, Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai tanácsadója 2018-ban Izraelben járt, Netanjahu személyesen fogadta őt, és eddigi ismereteink szerint ezután kezdték el használni Magyarországon újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek megfigyelésére a programot. 

Juhász informátora szerint a miniszterelnöki jóváhagyást követően az adott állami szervezet készít egy telefonlistát azokról a személyekről, akikről információt szeretne gyűjteni, amit pedig –mivel a szoftvert elvileg kifejezetten csak terrorelhárításra lehetne használni – a Pegasus fejlesztője, az NSO összevet a saját adatbázisával: ha megegyezéseket találnak, akkor onnantól kezdve az akció legitim. Ez viszont Juhász szerint kizárja azt, hogy csak polgármesterek, újságírók, üzletemberek számát adta le a magyar kormányzati szerv, ha megrendelte a Pegasus használatát, szerinte bizonyosan „megfűszerezték” olyan személyek adataival a listát, akikre az izraeli titkosszolgálat is ugrik. 

Fontos kitétel ugyanakkor, hogy az állami szervnek ismernie kell, hogy a „megfigyelésre váró” személyek miképpen használják a telefonjukat – felveszik-e például a telefont, ha ismeretlen számról hívják őket. A Pegasus egy korábbi verziója ugyanis állítása szerint egy képfájlba rejtve telepítette magát a megfigyelt készülékén, ehhez viszont azt kellett, hogy a célszemély megnyissa a neki küldött csatolmányt.

Ma már viszont az informátor szerint az iMessage alkalmazáson keresztül is installálódik a Pegasus. (Mint szintén ismeretes, egy nagyon hasonló csevegőalkalmazás, a WhatsApp vezérigazgatója arról beszélt a közelmúltban, hogy a kémszoftver ki tudja használni a cége által fejlesztett applikáció sérülékenységét).

Ha ezzel megvannak, akkor a megrendelőnek már nincs más dolga, az NSO küldi az adatokat. A leszívás során lelassul a telefon, ezért éjszaka végzi ezt a tevékenységet a program, és ilyenkor maradnak „morzsák” a készülékeken, melyek alapján megállapítható, hogy használták rajta a Pegasust. 

„Szent Grál”

Juhász hangsúlyoozta, hogy mivel a Pegasus stratégiai fegyvernek minősül, ezért nem is lehet kivinni Izraelből, vagyis muszáj ott gyűjteni az adatokat. Ez viszont Juhász szerint azt is jelenti, hogy

„Orbán rendszere magyar állampolgárok személyes adatait szolgáltatja ki egy külföldi államnak”. 

„Hazaárulás fogalmára mit találsz a keresőben?” – kérdezte a videóban. 

Juhász Péter informátora szerint azért számít „Szent Grálnak” a szakmában ez a szoftver, mert hozzáfér az Apple Keychain funkciójához, amelynek lényege, hogy az összes telefon által használt routert is feltörhetik, és az internetre csatlakozott eszközökre is telepíthetőek lesznek kémszoftverek. Eszerint a megfigyelés jóval szélesebb körben is megvalósítható, mint ahogyan azt eddig gondoltuk. 

Szerinte az is egybevág az informátora történetével, hogy ha valamely ország állami szerve nem arra használja a megszerzett információkat, amire eredetileg kérte, akkor az NSO meg tudja akadályozni az adatgyűjtést – ezt ráadásul maga az NSO-alapító mondta, aki ugyanakkor azt állította, azért nem köthető hozzájuk a botrány, mertnáluk nincs központi adatbázis. Salev Hulió következetesen "rendszerekről" beszélt, de azt nem részletezte, hogy ez valójában hogy néz ki. 

Juhász emlékeztetett arra is, hogy a Pegasust Simicska Lajos, Orbán egykori főoligarchájának fia, valamint Aszódi Attila államtitkár ellen is bevetették, ami a miniszterelnöknek, és nem az országnak volt érdeke. Továbbá véleménye szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) lehet az az állami szerv, ami használja a kémszoftvert, ugyanis 2012-ben szinte korlátlan jogosítványokat kapott. A megfigyelésre vonatkozó szabályokat pedig úgy alakították az évek alatt, hogy bárki, bárhol, bármikor lehallgatható legyen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter idén áprilisig naponta ötször, körülbelül ötszáz esetben engedélyezte a tikos informácigyűjtést a titkosszolgálatoknak. 

A teljes videó alább tekinthető meg, a megfigyelési botrányról írt összes cikkünket pedig itt érheti el!

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk