A megismételt vasárnapi választások során erősödött az ellenzék, visszaesett a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2019. november 11.

Belpol

Jászberényben simán győzött a legutóbb épphogy nyerő korábbi jobbikos. Szekszárdon mind a két megtámadott körzetet megerősödve tartották meg az ellenzéki szövetség jelöltjei. Komlón kisebb előnnyel, de megtartotta polgármesteri tisztségét a Fidesz embere. De Várföldén például még most sem sikerült eredményes szavazást lebonyolítani.
Tegnap este a magyarnarancs.hu technikai okok miatt az esti órákban jó ideig nem volt elérhető. Így többek között a megismételt választási eredményekről sem volt alkalmunk idejében beszámolni. Emiatt olvasóink szíves elnézését kérjük.

Jászberény

Budai Lórántot, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjét, aki eredetileg jobbikos politikus volt választották meg polgármesternek a vasárnapi megismételt választáson.

Budai Lóránt 8327, Szabó Tamás (Fidesz-KDNP) 4569, Magyar Levente (független) 257, Dobrosi Péter (Mi Hazánk) 86 szavazatot kapott.

A választói névjegyzékben 21 491-en szerepeltek, közülük 13 325-en jelentek meg és 13 321-en adták le szavazatukat, amelyekből 82 szavazat volt érvénytelen.

A választás megismétlésére e településen azért volt szükség, mert Szabó Tamás fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottság eredménymegállapító döntése ellen, amely szerint a megválasztott polgármester már akkor is Budai Lóránt lett, aki október 13-án mindössze 11 szavazattal nyert.

Szekszárd

Az Éljen Szekszárd (ÉSZ) Egyesület jelöltjei nyertek a vasárnapi megismételt voksoláson. Így Szekszárdon mind a két körzetet megtartotta az ellenzék. A két körzet eredményét azért támadta meg a Fidesz, mert az egyikben 15, a másikban 16 szavazattal maradt alul a jelöltje.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a 2. választókerületben Csötönyi László (ÉSZ) 686, Haag Éva (Fidesz-KDNP) 603 szavazatot kapott, míg a 8. választókerületben Faragó Zsolt ÉSZ-jelöltre 570-en, Szegedi Attilára, a Fidesz-KDNP jelöltjére 494-en szavaztak, Sárközi János József független jelöltre 9 voks érkezett.

Komló

A Fidesz-KDNP jelöltje, Polics József kapta a legtöbb szavazatot a megismételt polgármester-választáson Komlón, amely egyik szavazókörében meg kellett ismételni az október 13-i voksolást. Így a megismételt választás nem változtatta meg a polgármester személyét.

Polics József 326, míg az ellenzéki pártok támogatását bíró Komló Összeköt Egyesület (KÖE) jelöltje, Ferenczy Tamás 268 szavazatot kapott.

Pettend

134-en vettek részt a szavazáson a Baranya megyei Pettenden, közülük 71-en támogatták Lakatos Sándort, 59-en pedig Simon Sándort, ezzel megfordult a megsemmisített októberi eredmény, és a független jelölt nyert.

Azért ismételték meg a polgármester-választást, a képviselő-választást és a roma települési nemzetiségi önkormányzati választást, mert a településen az október 13-i választáson a névjegyzék zárásakor több mint kétszer annyi választópolgár szerepelt, mint annak készítésekor.

Tarany

Szekretár Pál független jelölt nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Taranyban, ahol vasárnap az 1-es szavazókörben kellett megismételni a polgármester-választást.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a honlapján közölte, hogy a szavazókörök összesített adatai alapján a győztes 287, míg szintén független vetélytársai közül Czink Attila 188, Ritecz István 111, Orbán György 8 érvényes szavazatot kapott.

A polgármester-választás eredménye a sorrend tekintetében nem változott az októberihez képest.
A település 925 választópolgárából 595 élt a választójogával, egy szavazat érvénytelen volt.
Tarany1-es szavazókörében azért kellett megismételni a polgármester-választást, mert mozgóurna nélkül bonyolítottak le mozgóurnás szavazást, és egy olyan ember is szavazott, akinek nem volt választójoga.

Kisberény

Baloghné Varga Zsanett független jelölt nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Kisberényben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi megismételt voksoláson.

A győztes 76, a szintén független Németh Sándorné 41, a Fidesz-KDNP jelöltje, Horváth Krisztián 3 érvényes szavazatot kapott. A 11 független képviselőjelöltből 4-en szereztek mandátumot.

A választás megismétlésére azért volt szükség, mert a területi választási bizottság az október 13-i voksolás eredményét megsemmisítette és új szavazást rendelt el amiatt, hogy a községben csaknem megduplázódott a helyi lakcímmel rendelkező választásra jogosultak száma a szavazás előtti hetekben.

Litér

A független Varga Mihályt választották a Veszprém megyei Litér polgármesterévé. A település két szavazókörében Varga Mihály 533, Szedlák Attila (Fidesz-KDNP) 527 szavazatot kapott összesen.

Az október 13-ai választást a Győri Ítélőtábla döntése alapján kellett megismételni kizárólag az egyes szavazókörben.
A településen két szavazókör van, a kettes szavazókörben eredményes és érvényes volt az október 13-ai választás, így ott nem kellett megismételni a voksolást.
Az egyes számú szavazókörben megtartott megismételt választáson Varga Mihály 291, Szedlák Attila 298 szavazatot kapott, hárman érvénytelenül szavaztak.
A választási részvétel 66,89 százalékos volt.

Várfölde

Nem állapítottak meg eredményt a megismételt vasárnapi választáson Várföldén. A Zala megyei települése az október 13-ai szavazáshoz hasonlóan ezúttal is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem laktak a településen.

Figyelmébe ajánljuk