A Momentum szerint a rendőri túlkapások miatt kötelezővé kéne tenni a testkamera viselését

  • narancs.hu
  • 2018. december 16.

Belpol

Mert segítene bizonyítani a visszaéléseket, ahogy a hamis vádak is könnyebben elkerülhetők lennének.

Felszólítjuk a kormányt és a Belügyminisztériumot, hogy a rendőri túlkapások miatt tegyék az alapfelszerelés részévé a testkamerát a tüntetésekkel kapcsolatban eljáró hivatalos személyeknek, hogy ne ismétlődhessen meg 2006 – írja közleményében a Momentum.

Indoklásképp a párt az elmúlt napokban a médiában megjelent történeteket összesítik:

„Tamást 42 óra fogva tartás után engedték ki a rendőrök, még a családját sem tudta értesíteni – és végül meg sem gyanúsították semmivel. Ottó kutyát sétáltatott a szerdai tüntetés idején, bevitték, és pénteken engedték ki, még a kutyáját is majdnem elvették tőle. Balázs békésen vett részt a tüntetésen, mégis bevitték, és 34 órát töltött egy előállító helyiségben, ahol még aludni sem tudott. A rendőröknek háttal álló Annát (Donáth Annát, a Momentum alelnökét) földre rántották, bevitték a X. kerületi rendőrkapitányságra, az ügyvédjét nem engedték be hozzá, és azt hazudták, hogy ő vetette magát földre. A 21 éves M.-et gyalázták és fenyegették a rendőrök, erről hangfelvételt is sikerült készítenie.”

„Nem ismétlődhet meg többet, hogy ártatlanokat 42 órára elzárnak a családjuktól indok nélkül, ahol se inni, se enni nem kapnak, megtalálni sem lehet őket, fenyegetik is őket, a jogsértéseket pedig később a rendőrök szemrebbenés nélkül letagadják” – áll a Momentum közleményében, amely szerint a rendőrökre szerelt testkamera segít bizonyítani a visszaéléseket, és visszatartó erővel is bír, nem véletlenül használják a módszert az Egyesült Államokban is.

Buzinkay György, a Momentum elnökségi tagja szerint a testkamera a rendőrök érdeke is, így ugyanis a hamis vádak is könnyebben elkerülhetők. Ezért a rendvédelmi szakszervezeteket is arra kérik, hogy támogassák a javaslatot.

Figyelmébe ajánljuk