A Nemzeti Bank szakértői kihozták, hogy a magyar járványkezelés a leghatékonyabb az EU-ban

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 24.

Belpol

Csináltak egy saját mutatót, amiben – láss csodát! – senki nem tudott lekörözni minket.

A magyar járványkezelés a leghatékonyabb az Európai Unióban – legalábbis a Magyar Nemzeti Bank szakértői által kidolgozott járványkezelési versenyképességi mutató (jvm) alapján, írja az MTI.

Asztalos Péter, Baksay Gergely és Szalai Ákos a jvm-et 9 mutatóból rakta össze; vizsgálták az egyes országokban egyebek mellett a fertőzöttek, az elhunytak számát csakúgy, mint a gazdasági visszaesést vagy a munkanélküliség alakulását. Magyarország a 100-ból 73 pontot ért el, ami 18 ponttal magasabb az uniós átlagnál és 14 ponttal meghaladja a régiós országok átlagát is. A dobogón Magyarországot Szlovénia és Németország követi, miközben a lista végén azok az országok szerepelnek, ahol nem sikerült kordában tartani a járvány elterjedését (Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Belgium és Svédország).

Az új mutatóban felhasználták a Deep Knowledge Group (DKG) mutatórendszerét is. A legfrissebb, júniusi Covid-19 Regional Safety Assessment című riport 200 ország vagy országrész helyzetét vizsgálja 130 paraméter alapján. Magyarország az elérhető 1000 pontból 656 pontot ért el, ami a 4. legmagasabb pontszám az uniós országok között, világszinten pedig a 18.

Figyelmébe ajánljuk