Tényleg kapnak plusz 22 milliárdot az MTA-tól elvett kutatóintézetek, de nem tudni, mit vár el ezért a kormány

  • narancs.hu
  • 2020. július 24.

Belpol

Megszűnhet a kiszámítható, bázisalapú finanszírozás.

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a korábbi bejelentéseknek megfelelően idén 11 milliárd, jövőre pedig 22 milliárd forint plusz költségvetési forrást rendel a kormány az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. Tavaly szeptemberben ide kerültek a korábban az MTA által fenntartott kutatóintézetek.

Az intézeti alkalmazottakból álló Akadémiai Dolgozók Fóruma a pluszpénz ellenére sem tűnik elégedettnek, a határozat ugyanis azt is tartalmazza, hogy "feladatarányos forrásallokációs rendszer" váltja fel az eddigi bázisalapú finanszírozást.

A kutatóintézetek működését a különböző pályázatoktól, projektektől függetlenül is biztosító bázisfinanszírozás megtartása az MTA egyik fontos törekvése volt a kormánnyal folytatott tárgyalások során.

Az ADF szerint most ez került veszélybe. "A bázisfinanszírozás hiánya olyan helyzetet teremt, amelyben megbízáson vagy felkérésen alapuló piaci tevékenységet lehet a kutatás látszatának álcája mögé bújtatni, ami lehetetlenné teszi a független tudományos gondolkodást és a tudomány fejlődésének elősegítését" – írják közleményükben.

Hogy a feladatarányos finanszírozás egész pontosan mit fog jelenteni, az még elég homályos, a kormányhatározat szerint mindenesetre az ELKH és a kormány hosszú távú stratégiai megállapodást tervez kötni, valamint a kormány egyetért az ELKH intézményi stratégiai irányelveivel is, ezeket az irányelveket azonban az ADF közleménye szerint a kutatók nem ismerik.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?