A szakmai tanácsokat figyelmen kívül hagyva hozhatnak központi döntéseket a szakképzésről

  • narancs.hu
  • 2021. május 28.

Belpol

Több ponton módosítja a kormány a szakképzési törvényt, a Pedagógusok Szakszervezet szerint ez központosítást hoz. 

A szakképzési törvény parlamentnek benyújtott módosító javaslatában nemcsak kisebb-nagyobb pontosítások vannak, hanem lehetővé teszik a rendszer további központosítását, kézi vezérlését – mondta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának.

Gosztonyi azt mondta, az egyik olyan módosítás, amit elfogadhatatlannak tartanak, az ágazati készségtanácsokat érinti, amelyeket még 2019-ben hoztak létre. Az a feladatuk, hogy szakvéleményt adjanak, javaslatokat tegyenek a szakmai oktatás működésére, fejlesztésére. A törvénymódosítás viszont ezt már nem teszi számukra kötelező feladattá, feltételes módban fogalmaz: "javaslatot tehetnek".

Gosztonyi szerint ez egyértelműen mérsékli a készségtanácsok szerepét a döntéshozatalban, így – ha a törvényjavaslatot elfogadják – például

a szakmajegyzékről, a kimeneti követelményekről, a tankönyvek kidolgozásáról és tartalmáról központilag születnek majd döntések, akár a tanácsok szakmai javaslatának figyelmen kívül hagyásával.

Egy másik módosítás a szakképző intézmények gazdálkodásában hozhat változást: az intézmények saját költségvetését a szakképzési centrumok költségvetése fogja tartalmazni, így a PSZ alelnöke szerint az iskolák a gazdálkodás szempontjából megint kiszolgáltatottak lesznek a szakképzési centrum kancellárjának.

Arra is figyelmeztettek: a törvény és végrehajtási rendelete több ponton sincs összhangban a köznevelési és a felsőoktatási szabályozással, számos esetben fogalmilag zavaros, és bár néhol értelmetlenül párhuzamos a köznevelési szabályozással, addig számos ponton hiányos. Úgy vélik, ezek miatt a törvényt még több éven át módosítani kell. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk