A támogatás ára: kisvasutas és focipályás jeleneteket is kivágattatott az NMHH a Candide-ból készült rajzfilmsorozatból

  • 2019. január 30.

Belpol

De a köztévé még így sem mutatta be.

Voltaire klasszikusából, a Candide-ból egy magyar fiatal alkotó-csapat készített 13 részes animációs adaptációt. A történetet modern korba helyezték, így a szereplők körbejárják a mai világ problémáit és kérdésköreit, így aztán felbukkan benne a migrációs válságtól kezdve Steve Jobs-on keresztül egy marsi űrbázis is.

Felbukkant volna benne a kisvasutazó Kim Dzing Un és egy kisvasuttal összekötött falvak focimeccse is, egyikonikus, nézők nélküli stadionban - de többek között ezeket a jeleneteket már nem hagyhatták benne a sorozatban. Ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság különben visszafizettette volna a sorozatraelkészítéséhez adott támogatást, és az elkészült mű nem kerülhetett volna nyilvánosság elé - írja a Film.hu.

A nehézségekről, a sorozat alkotói (Bera Nándor, Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs, animációs filmrendezők és Iványi Bitter-Brigitta kreatív producer) beszéltek az Aurórában tartott bemutatón. A sorozat elkészítéséhez az NMHH Macskássy Gyula és Dargay Attila pályázatát elnyerve kaptak támogatást, a több éves munka után, az elkészült művet pedig a szokásnak megfelelően az NMHH döntőbizottsága előtt kellett bemutatniuk. Ekkor derült ki, hoyg több jelenetet is kifogásolnak, így aztán a végső verzióba ne mkerülhetett be többek között a hosszú, üres stadionban zajló focimeccs, a kisvonatozó Kim Dzsong Un, Pangloss mester keresztre feszítése, egy kolumbiai maffiózó alkarján elterülő Szűz Mária tetoválás és a Candide gatyájából előbújó tengerimalac.

Az egyébként pozitív kritikákat kapó sorozat azonban még így sem férhetett bele a köztévé kínálatába: egyedül az RTL Klub fogadta be, egy deceber 28-i, késő éjszakai levetítéssel. Az alkotók így a külföldi terjesztés felé próbálkoznak, és több, az Aurórában tartott vetítéshez hasonló eseményt szerveznek még.

Fura nyilatkozatok

Cikkünk megjelenés után kaptunk az NMHH-tól egy közleményt, amiben a hatóság hívta fel rá a figyelmünket, hogy az alkotók adtak az ügyben egy nyilatkozatot a Film.hu-nak. Ebben pedig igencsak érdekes megállapítások vannak:

  • a nyilvános beszélgetésen téves információk hangzottak el, amiért az alkotók sajnálkoznak
  • az elkészült sorozat megtekintése  után a Duna Médiaszolgáltató tartalmi ellenőre (ezek szerint van ilyen a köztévében! - a szerk.) felhívta fel rá a figyelmüket, hogy "korhatár  besorolással (16)" vannak gondok, illetve "egyes részek a személyiségi jogok védelmének nem feleltek meg"
  • ezek után "közös döntés született az érintett epizódok megváltoztatásáról"
  • ennek ellenére mégsem vetítette le a köztévé, mert - idézzük - "a Duna Médiaszolgáltató nem  tudta megfelelő időpontban műsortervbe illeszteni a sorozatot"
  • majd ezt követően az alkotók mintegy kritikával illették a sajtót, amiért "ilyen hírek jelennek meg ahelyett, hogy a sorozat kvalitásairól, az alkotók tehetségéről, vagy a nemzetközi sikerekről jelennének meg írások"
  • de itt még nem ér végett a közlemény. Az NMHH külön megjegyzi: "a Médiatanács sajnálatosnak tartja a Film.hu-n közzétett téves információk megjelenését és azok terjedését, különösképpen amiatt, hogy ennek az alkotásnak, a Candide-sorozatnak a létrejöttét is a többihez hasonló gondossággal és együttműködési szándékkal kísérte végig a pályáztatási  folyamat sikeres lezárása érdekében".

 

Candide

Candide. 2,171 likes · 40 talking about this. Animációs film TV sorozat - Animation film TV Series

(Az illusztráció forrása a produkció közösségi oldala.)

Figyelmébe ajánljuk