A TASZ pert indít az NNK ellen

  • narancs.hu
  • 2020. december 21.

Belpol

Mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem adta ki nekik a járványra vonatkozó adatokat.

Három hónap alatt több mint ötvenszer fordult közérdekű adatigényléssel a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy láthatóvá váljának a járvány statisztikái, de az NNK folyamatosan kitért a válaszadás elől, ezért a társaság pert indít - számol be a 444.hu a TASZ által kiadott közleményről.

 Ahogy írják:  "a járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás színvonala Magyarországon már az első hullám óta messze elmarad mind a régió más országaitól, mind pedig attól, amit joggal várhatnának el az állampolgárok. A fertőzések kor és terület szerinti eloszlásáról vagy a kórházi kapacitásokról egyáltalán nem tudunk semmit, de a közzétett információkból is csak külön energiabefektetéssel juthatunk érdemi ismeretekhez.”

Bár a vonatkozó információkért a TASZ október 21 óta minden nap benyújtott közérdekű adatigénylést, az NNK az adatok nagy részére megtagadta a válaszadást azzal az indokkal, hogy az adatok már elérhetőek.

Remport Ádám, a TASZ jogásza ráadásul úgy fogalmazott:„Az NNK olyan adatokról is letagadta, hogy a rendelkezésére állnak, amelyeknek a meglétéről bizonyítékunk van, és egyébként is nélkülözhetetlenek a szakmai munkához. Ez nemcsak súlyosan jogsértő, de ha tényleg igaz lenne, hogy a legalapvetőbb covid-adatok nem állnak a magyar járványügyi csúcsszerv rendelkezésére a világjárvány közepén, az egyenesen ijesztő.”

A TASZ ezért pert indít a jogellenes titkolózással szemben - teszik hozzá.

Figyelmébe ajánljuk