Áder János felkérte Orbán Viktort, alakítson kormányt, ő pedig vállalta

  • narancs.hu
  • 2022. április 29.

Belpol

Az új kormány még alakul, van olyan minisztjelölt, akivel már megállapodott Orbán Viktor.

Áder János köztársasági elnök pénteken reggel találkozott az országgyűlési választásokon győztes Fidesz–KDNP miniszterelnök-jelöltjével, Orbán Viktorral, felkérte, hogy alakítson kormányt, ő pedig vállalta a feladatot. 

A Telex cikke szerint a találkozó után tartott tájékoztatón arról volt szó, 1990 óta most először fordult elő, hogy két nagyobb pártszövetség mérkőzött meg egymással, ilyen kevés országos lista korábban nem volt, viszont ennyi megfigyelő sem. Most született meg a leghamarabb a jogerős végeredmény, mert ezen a választáson nyújtották be a legkevesebb jogorvoslati kérelmet.

A köztársasági elnök kijelentette, „a választás eredménye, a választók döntése világos és egyértelmű. A választás törvényes, alkotmányos, szabad és demokratikus volt”, az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimitását sem lehet megkérdőjelezni. Hétfőn az Országgyűlés alakuló ülésén Áder János azt fogja javasolni, hogy ismét Orbán Viktort válasszák meg a képviselők kormányfőnek.

Orbán Viktor igennel válaszolt a köztársasági elnöknek arra a kérdésére, hogy vállalja-e a kormányalakítást, de mint mondta, még nem tart ott, hogy a kormány összetételével kapcsolatban konkrétumokról számoljon be nyilvánosan. Tárgyalt több miniszterjelölttel, és van, akivel már megállapodott, mással még nem. Szerinte „más természetű évtized áll előttünk, mint a mögöttünk lévő évtized volt”, az emberek döntésének értelmében meg kell védeni az országot,  „vagyis ki kell maradni a háborúból, és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amely lehetővé teszi, hogy az elért eredményeit Magyarország megőrizhesse.”

A miniszterelnököt a május 16-ával kezdődő héten választja meg az Országgyűlés.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk