Aki nem regisztrál, az nem kap oltást

  • narancs.hu
  • 2021. január 9.

Belpol

Ez derült ki a fővárosi tisztifőorvos helyettesének a leveléből.

Mióta a kormány meghirdette, hogy regisztrálni lehet a koronavírus elleni védőoltásra, egy ország próbálja megérteni, vajon az, aki nem regisztrál, kaphat-e majd oltást. Eddig úgy tűnt, hogy kaphat, de most egy hivatalos levél alapján úgy tűnik, ez mégsem, igaz, mert nem kaphat.

Hiába kérdezte decemberben rendre a sajtó az Operatív Törzset, a kérdésre nem adtak egyértelmű választ. Bár Rogán Antal december közepén még arról beszélt, hogy aki nem regisztrál a kormány oldalán koronavírus elleni védőoltásra, az hátrébb kerül a sorban. Simicskó István viszont körülbelül ugyanekkor kijelentette, hogy „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”.

Most a 444.hu birtokába került egy olyan levél, ami úgy tűnik, egyértelműsíti a helyzetet. A lap egyik olvasója addig írogatott kérdéseket hivataltól hivatalig az oltás feltételeiről érdeklődve, míg végül a fővárosi tisztifőorvos helyettesétől választ nem kapott. Ebben pedig világosan benne van, hogy aki nem regisztrál, annak nem jár oltás.

"Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye.Oltásra időpontot azok kaphatnak, akik kérik ezt. Hivatalosan senkit nem értesítenek, mivel az oltás, ismételten mondom: ÖNKÉNTES. Amennyiben szeretne oltást kapni, kérem, regisztráljon" – ezt írja az érdeklődő állampolgárnak Dr. Kelemen Erzsébet, helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos.

Mint ismert, a vakcinainfo.gov.hu oldalra sokan adatvédelmi okok miatt nem akarnak regisztrálni, az online felületen ugyanis adatkezelőként feltűnik a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda, ami kérdéseket vethet fel.

(444.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?