Alapítványba szervezik ki a Fudan magyarországi egyetemét is

  • narancs.hu
  • 2021. április 28.

Belpol

Ez az alapítvány kapja majd meg a kampuszhoz kapcsolódó épületet és infrastruktúrát. De úgy tűnik, részben az egyetem fenntartását is költségvetési forrásokból is finanszíroznák.

Vagyonkezelő alapítványt hoz létre a kormány a Fudan Hungary Egyetem fenntartására. Többek között ez derült ki a kormány és a Fudan Egyetem megállapodásából, melyet Szél Bernadett egy Facebook-posztban részletezett.

Eszerint ez az alapítvány kapja majd meg kezelésbe a kínai egyetemnek felajánlott 26 hektárnyi területet, az azon felépülő kampuszt és minden ahhoz kapcsolódó épületet és infrastruktúrát is.

Mindezt mint ismert, a kínaiaktól felvett hitelből finanszírozza majd a magyar költségvetés, vagyis közpénzből épül, de az magántulajdonba kerül. A kormány jelenlegi, előzetes becslései szerint 550 milliárd forintos beruházásból épül majd fel a Fudan magyarországi kampusza, amit egy tollvonással a hazai legtöbb egyetemehez hasonlóan alapítványi tulajdonba adnak.

Szél szerint a szerződésből az is kiolvasható, hogy részben az egyetem fenntartását is költségvetési forrásokból finanszíroznák, emellett gyűjtenének rá pénzt cégektől, szervezetektől, magánszemélyektől is. A képviselő kiemeli,

"a megállapodás egyetlen szóval se mondja ki, hogy az egyetem működését a kínai fél finanszírozná".

Sőt, a szerződésben a kormány azt is vállalta, hogy a kampusz közelében egy modern sportlétesítményt és egy ötezer fős konferenciaközpontot is felépít, amit az egyetem majd ingyen használhat.

(Facebook/Szél Bernadett)

Figyelmébe ajánljuk