Handó Tünde nem akar alkotmánybíró lenni

  • narancs.hu
  • 2019. június 25.

Belpol

Pedig úgy tűnik, őt nézték ki Stumpf István helyére.

"Idő előtt megszűnhet Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének megbízása, és felfelé bukva alkotmánybíróként válthatja Stumpf Istvánt" – értesült a hvg.hu. A lap azt írja, a tervek szerint ezt még a parlamenti nyári szünet előtt megvalósítanák, ám Handó Tünde egyelőre ellenáll.

Stumpf István alkotmánybírói megbízatása július 13-án ér véget, Handó Tünde OBH elnöki kinevezése pedig 2021-ig tartana, de a kormánynak más tervei vannak vele, amely tervek az Alkotmánybíróságon "nagy megütközést keltettek".

false

 

Ami nem is csoda, hiszen Handó renoméja már jelenlegi pozíciójában is igencsak megfakult. A Magyar Narancs múlt heti címlapsztorija éppen ezzel foglalkozott annak kapcsán, hogy "különböző törvénytelenségekre hivatkozva a bírók választott tanácsa nemrég Handó Tünde menesztését kérte az Országgyűléstől, de a fideszes kétharmad megerősítette pozíciójában az Országos Bírósági Hivatal elnökét".

A döntést a Narancsnak egy kúriai bíró úgy kommentálta: "Handó Tünde a bírói kar előtt szakmailag megsemmisült. A politika mentette meg olyan indoklással, amelyből egy szó sem igaz. Ezzel végérvényesen politikai kinevezetté, politikai szereplővé vált."

Végveszélyben az igazságszolgáltatás: a bírói függetlenséget csorbítja Handó túlhatalma

A parlament fideszes többsége megvédte az OBH-elnökét a bíróktól. A Magyar Narancs heti címlapsztorijában a bírói függetlenség helyzetével foglalkozunk; az apropót az adja, hogy különböző törvénytelenségekre hivatkozva a bírók választott tanácsa nemrég Handó Tünde menesztését kérte az Országgyűléstől, de a fideszes kétharmad megerősítette pozíciójában az Országos Bírósági Hivatal elnökét.

A hvg.hu megjegyzi, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT), mely Handó menesztését kezdeményezte, 16 oldalon keresztül sorolja Handó mulasztásait és törvénysértéseit. A dokumentumban szó esik a bírósági vezetők ki- és áthelyezéséről a hatályos előírások kijátszásával; arról, hogy ellehetetleníti az őt ellenőrizni hivatott OBT munkáját; ahogy arról is, hogy a bíróságok költségvetését is a testület megkerülésével készítette el. Vagyis "lényegében mindenfajta kontroll nélkül gyakorolja széles körű jogosítványait".

Hogy Handó végül elfogadja-e az alkotmánybírói széket, nem tudni, de a lap értesülései szerint már a lehetséges utódjáról is beszélnek; a korábbi igazságügyi államtitkár testvére, Répássy Árpád lehet a befutó.

Figyelmébe ajánljuk