Öt napja lebeg az Identitás Generáció molinója a Radetzky-laktanya romos épületén

Belpol

Cikkünk megjelenése után a kerület polgármestere tájékoztatta lapunkat: a molinót eltávolították és felszólították a tulajdonost az épület állagmegóvására.

Október 23-a reggel óta lengedezik a Bem téri Radetzky-laktanyán egy molinó, amire a „Nem adjuk az örökségünk” feliratot nyomtatták. A molinót az Identitás Generáció (IG) nevű, 2016-ban alakult, fiatalokból álló szélsőjobboldali, iszlám- és bevándorlásellenes szervezet helyezte el az épületen, erről képeket is megosztottak a Facebook-oldalukon és egy videót is közzétettek, ahogy behatolnak a romos épületbe és kitűzik a molinót a tetejére.

Identitás Generáció

Ők voltak azok, akik 2017 szeptemberében iszlamizáció- és bevándorlásellenes felvonulást szerveztek, vagy akiknek a vezetőjét, Bódi Ábelt tavaly áprilisban nem engedték be Angliába, miközben egy brit Identitás-sejt konferenciájára igyekezett osztrák kollégájával, Martin Sellnerrel. Bódi idén áprilisban az Alfahírnek adott hosszú interjújában fejtegette, miért hagyta cserben a Fidesz a jobboldali fiatalokat, és ők azért dolgoznak, hogy „legyen a magyar jobboldalnak jövője.”

Az IG szervezett továbbá tavaly októberben egy demonstrációt Erdogan látogatása ellen is, ahol Puzsér Róbert szólalt volna fel, ám a 444 tudósítása szerint Puzsér inkább hazament, amikor meglátta, hogy mindössze 12 ember jelent meg a rendezvényen.

Mostani akciójukról a közösségi oldalukon azt írják, annak célja kettős:

  • egyrészt fel akarják hívni az előző városvezetés figyelmét arra, hogy „Budapest épített öröksége egyedülálló és a velünk élő történelem, így a mindenkori emlékezetpolitika alappillére”, ezért annak „lebontása és felújítása egyaránt szimbolikus: aprópénzre váltjuk a kollektív emlékezetünket, vagy megőrizzük a minket követőknek?”
  • másrészt üzenni kívánnak a jövendő városvezetésnek is: „úgy gondoljuk, hogy a legrosszabb újbaloldali identitáspolitikákon fölhergelt zöldbal városvezetés elsődlegesen jobban tenné, ha a meglévő értékek megőrzésére koncentrálna, és csak azután vezetné be a női kvótát a képzőművészeti alkotások köztéri reprezentációjában – amennyiben feltétlenül ragaszkodik ehhez a kontraproduktív gyakorlathoz.”
false

 

Fotó: Identitás Generáció Facebook-oldala

 

Omladozó laktanya

A helyszín azért érdekes, mert az egykori laktanya épülete előtt tartották az 1956-os forradalom hatalmas, szimbolikussá vált tömegtüntetését, 1989-ben pedig MDF székház lett belőle. Mivel műemléki védettséget élvez, lebontani nem lehet, ám az épület rendkívül rossz és romos állapotban van. Ahogy azt a hvg.hu megírta, 2016-ban a HB Reavis ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg, majd 2019 februárjában eladta a WS Buda Project Kft.-nek. A lap kiderítette, hogy a projektcég Waberer György és Scheer Sándor közös cége, akik mindketten erősen kötődnek a NER-hez. Scheer korábban a Market Zrt. tulajdonosa volt, Waberer pedig a szállítmányozó cége eladása után ingatlanbefektetésekbe kezdett.

Az épület azóta is rohad le, áprilisban a Szövetség a II. kerületért videón mutatta be, hogy az épület milyen rossz állapotban van és a terület balesetveszélyes. A civilek akkor arra figyelmeztettek, hogy „azonnal kötelezni kell az ingatlan tulajdonosát a károk elhárítására, ha ez nem történik meg, akkor a helyi hatóságoknak kell elvégezniük a biztonságossá tételi munkákat, majd kiszámlázni azt a tulajdonosnak!”

Eltávolítás és állagmegóvás

A civil szervezet frakcióvezetője Őrsi Gergely MSZP-s képviselő volt, akit október 13-án megválasztottak a II. kerület polgármesterének. A mostani eset kapcsán Őrsi lapunknak elmondta, hogy a molinót ő maga is észrevette és azonnal intézkedni kezdett, ám mivel az épületbe balesetveszélyes behatolni, egy kosaras autót kellett rendelniük a molinó eltávolításához. A polgármester azt mondta, ő is jelen lesz a molinó eltávolításánál, amire hétfőn kora délután kerül sor.

A polgármester felvette a kapcsolatot az épület tulajdonosával is, aki az akcióról nem tudott. Őrsi hozzátette, mielőbb tárgyalni kell a tulajdonosokkal arról is, hogy hárítsák el a balesetveszélyt, és végezzenek állagmegóvást az ingatlanon, amin változtatási tilalom van ugyan, de ez csak a bontásra és építésre vonatkozik – az állagmegóvás kötelességük lenne, ahogy erre már tavasszal is felhívták a tulajdonosok figyelmét.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után néhány órával Őrsi Gergely, a kerület polgármestere arról tájékoztatta lapunkat, hogy egy kosaras autó segítségével eltávolították az IG molinóját a Bem téri épület tetejéről, az épület tulajdonosától pedig azt kérik, gondoskodjon az állagmegóvásról. Emellett felveszik a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel is.

"Felszólítjuk az épület tulajdonosait, hogy azonnal gondoskodjanak az épület szakszerű lezárásáról és a szükséges állagmegóvó munkák elvégzéséről, illetve a katasztrófavédelemmel is felvesszük a kapcsolatot. A Radetzky-laktanya nem reklámfelület, nincs helye a leromlott állapotú épületen balesetveszélyesen kihelyezett molinónak, ezért azt ma leszedtük" - írja Őrsi a közösség média oldalán.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.