Amerika ismét kísérletet tesz a független magyar sajtó támogatására

  • narancs.hu
  • 2019.06.08 14:14

Belpol

Vajon a magyar kormány ezúttal is a magyar belpolitikába való beavatkozási kísérletének tekinteti a pályázati lehetőséget?

700 ezer dolláros, azaz körülbelül 198 millió forintos pályázatot írt ki az amerikai külügyminisztérium Közép-és Kelet Európai Újságíró Ösztöndíjprogram címmel – értesült a Népszava. A programra Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból, valamint Romániából lehet pályázni, a cél pedig a független médiumok támogatása.

A lap emlékeztet, két éve már meghirdettek egy hasonló pályázatot. A cél akkor a független magyar vidéki sajtó megerősítése volt. Az „objektív média támogatása Magyarországon” címmel meghirdetett programmal a nyertes lapok, rádiók, honlapok fenntarthatóságát akarták segíteni. A győzteseket 2018-ban kellett volna megnevezni, de az eredményhirdetés elmaradt. Ebben szerepe lehetett annak, hogy az RTL Klub információja szerint a magyar külügy bekérette David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt, mert a tendert a magyar belpolitikába való beavatkozási kísérletének tekintették.

Az idén május 24-én jelent meg hasonló célkitűzésekkel rendelkező a médiapályázat az amerikai külügyminisztérium felhívásában, amelyre június 24-ig lehet jelentkezni. A leírás alapján a független sajtó támogatása mellett cél a szakképzettség fejlesztése is a közép-kelet-európai régióban. A pályázat nyertesei egy minimum két hónapos mentorprogramon vehetnek részt az Egyesült Államokban, ahol a szakmai eszköztárukat bővíthetik, főként a digitális média és az oknyomozó újságírás területén.

Neked ajánljuk