Átlag több mint félmillió forint karácsonyi bónuszt kaptak a jegybanki alkalmazottak

  • narancs.hu
  • 2019. december 19.

Belpol

Matolcsy az ötmillió forintos havi fizetésén túl nem kapott jutalmat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 757 kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkavállalója részesült karácsonyi jutalomban az idén – írja 24.hu. A dolgozók közt összesen 460,5 millió forint közpénzt osztott szét az intézmény, átlagosan 537 ezer forintnyit.

A jegyban tájékoztatása szerint a korábbi évek gyakorlatának megfelelően részesítették jutalomban a munkatársakat, akiknek több mint 80 százaléka nem vezető beosztású személy. A jutalmakról a munkáltatói jogkör gyakorlója a szakterületek vezetőinek javaslata alapján döntött.

A jutalmak összege emelkedett az elmúlt években: amíg 2017-ben 151, 2018-ban 339, 2019-ben pedig már 460 milliót osztottak szét az MNB-ben.

Matolcsy György jegybank-elnök és az alelnökök, valamint a Monetáris Tanács tagjai a havi béren felül sem prémiumot, sem jutalmat nem kaptak. (Matolcsy 5 millió forintot keres havonta).

„Az MNB az elmúlt éveket folyamatosan pozitív eredménnyel zárta, kétszer is rekordösszegű osztalékot fizettet be a költségvetésbe, az MNB működése nem jelent terhet a központi költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek. Az MNB a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkavállalók részére kifizetett jutalmat tehát a gazdaságos működéséből fakadó eredményéből, nem pedig adófizetői pénzekből biztosította” – fogalmaz közleményben az MNB. A 24.hu felhívta rá a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Ban összes bevétele és kiadása, tehát a teljes költségvetése közpénznek minősül, ezért a közlemény utolsó mondata valótlan.

Figyelmébe ajánljuk