Az I. kerületiek kétharmada támogatná a lakásbérlés szigorítását

  • narancs.hu
  • 2021. január 13.

Belpol

Egy friss felmérés szerint V. Naszályi Márta teljesítményével a válaszadók 54 százaléka elégedett.

Egy az I. kerületi önkormányzat megbízásából készült felmérés szerint nem a demográfiai vagy pártválasztói csoportok, hanem a vári lakosok és az önkormányzati bérlakásban élők véleménye tér el jelentősen a teljes mintától a helyi lakáspolitika kérdésében, például a lakásbérlés feltételeinek szigorításáról. Ők általában ellenzik az esetleges újraszabályozást.

Az összes megkérdezett 46 százaléka szerint csak nettó 150 ezer, további 26 százalék szerint pedig csak nettó 200 ezer forint alatt járjon szociális alapon csökkentett lakbér.

Továbbra is a megállapított szociális lakbért fizetné az önkormányzati lakásban élők csaknem háromnegyede, és nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy legalább annyit fizessen, amennyiből az önkormányzat fenn tudja tartani a lakást.

Az ott élők többsége támogatja, hogy az I. kerület vezetése szigorítani készül az önkormányzati lakások bérlésének feltételeit – írja a 24.hu a Medián és a 21 kutatóközpontnak az önkormányzat megbízásából készült felmérése alapján. Eszerint a válaszadók legalább kétharmada egyetért azzal, hogy családonként egyetlen ilyen ingatlant lehessen bérelni, és azokat ne lehessen kiadni harmadik személynek és üzleti célú szállásszolgáltatásra. Emellett amennyiben pedig a bérlők a jövedelmük alapján megtehetik, fizessenek annyi bérleti díjat, amennyibe az önkormányzatnak a lakás fenntartása kerül.

A kutatást 600 ember megkérdezésével készítették el, reprezentatív.

Az is kiderült, hogy a 2019 őszén megválasztott ellenzéki polgármester, a párbeszédes Váradiné Naszályi Márta teljesítményével a válaszadók 54 százaléka elégedett.

Az I. kerületben egy most alakuló rendeletben szabályoznák az önkormányzati lakáskiadást, amely a polgármester ígérete szerint tiszta helyzetet teremtene valamennyi bérleménynél. Mint ismert, ezek egy részét jelenleg a korábbi fideszes vezetés holdudvarához tartozó emberek bérlik a piacinál alacsonyabb áron, de akadt köztük olyan is, amelyeket komoly haszonnal turistáknak adták ki.

(24.hu)

Figyelmébe ajánljuk