Erdő Péter a Makovecz-templomról: „Nem gondolkodunk ilyen projektben”

  • narancs.hu
  • 2021. január 13.

Belpol

Nincs szükség Budapesten új, nagy templomra – állítja a katolikus főpap.

"Ekkora templomban, projektben az egyházmegyében mi nem gondolkodunk, márpedig tudtommal Budapesten szeretnék megvalósítani." Ezt Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek mondta a Válasz Online-nak adott interjújában. A lap arról kérdezte a katolikus főpapot, mi az egyház álláspontja azzal az utóbbi időben a sajtóban több helyütt megjelent hírrel kapcsolatban, hogy a fővárosban épülhetne fel a Makovecz Imre által tervezett monumentális templom. Az épületet katedrálisként, székesegyházként is emlegették.

Erdő Péter úgy fogalmazott,

sok ötletről lehetett hallani, de székesegyház biztosan nem lehet.

"Az ugyanis annyit tesz: a püspök székhelye. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a szokásoktól eltérően már így is két székesegyházunk van: a budapesti Szent István-bazilika, Esztergomban pedig az ország legnagyobb temploma" - mondta a bíboros.

Az interjúban a katolikus egyház hazai vezetője arról is beszél, lelkipásztori szempontból nincs szükség Budapesten egy új, nagy templomra. Arról nem beszélve, hogy a templomépítés több mint ezer éve püspöki engedélyhez kötött, tehát Erdő Péter hozzájárulása nélkül nem is épülhetne templom a fővárosban.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?