Az Országos Bírói Tanács nem támogatja Varga Zs. András kúriai elnökké választását

  • narancs. hu
  • 2020. október 9.

Belpol

Mert még sosem végzett ítélkezési tevékenységet.

Az Országos Bírói Tanács mai határozatával úgy döntött, nem támogatja, hogy az Áder János által jelölt Varga Zs. András jelenlegi alkotmánybíró legyen a Kúria elnöke januártól - derül ki a lapunknak is megküldött határozatból. Varga Zs.-t a parlament kormánypárti többsége ettől még megválaszthatja, de az OBT-határozat után ezzel a teljes bírói kart képviselő szervezet véleményével menne szembe.

Az OBT a döntés indoklásában azt írta, elismerik Varga Zs. tudományos tevékenységét, alkotmánybíróként és a legfőbb ügyész helyetteseként szerzett tapasztalatait, "nem lehet azonban elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs."

Mint írják, a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy olyasvalaki vezesse a legfelsőbb bíróságot, aki korábban nem dolgozott bíróként.

"Dr. Varga Zsolt András jelöltté válását két közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé, amely nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön" - teszik hozzá.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?