Válaszoltak Vidnyánszkynak az SZFE diákjai

Belpol

Vidnyánszky Attila szerint "nagyon komoly nemzetközi háttérhatalom és hálózat szervezkedik” ellene kuratóriumi elnöki kinevezése kapcsán, sőt bizonyos személyek az egyetem hallgatóit is befolyásolják. Az SZFE diákjai visszautasítják a rendező vádjait.

"El kell kezdeni tárgyalni, egyeztetni. Nem az a szándék, hogy elpusztítsuk, ami van. Építkezni szeretnénk. Úgy néz ki, hogy a kormány biztosít a kapacitás-bővítésre megfelelő fedezetet, azaz plusz osztályok indulhatnak és komolyan megkezdjük egy új campus megtervezését, mert méltatlan, ahogy az oktatás zajlik" – mondta Vidnyánszky Attila a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltása apropóján a Kossuth Rádióban csütörtökön.

Az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke úgy nyilatkozott, bár tudta, hogy az átalakítás nem fog egyszerűen menni, sokan fognak tiltakozni és lesznek támadások, de "ilyen szintű gyűlöletre, nyílt fenyegetésre" nem számított. "Nem hittem, hogy idáig jut a szakma" – jegyezte meg.

Vidnyánszky a kinevezése körüli visszhangról úgy fogalmazott, kettős mércét alkalmaznak és szégyellhetik magukat azok, akik a művészi szabadságot tűzik zászlajukra, naponta "papolnak arról", hogy függetlenségük sérül az átalakítással és tüntetéseket szerveznek. Visszaemlékezése szerint hasonló felháborodást tapasztalt “ugyanezektől”, amikor 2002-ben a Nemzeti Színház jelenlegi épülete megépült, vagy amikor tíz évvel később pályázott a Nemzeti Színház vezetéséért.

Vidnyánszky Attila

Fotó: MTI

"Nagyon komoly nemzetközi háttérhatalom és hálózat szervezkedik, egy liberális kör” – emelte ki Vidnyászky Attila. Ám, hogy kire, kikre gondolhatott, miféle háttérhatalomra, és hogy az vajon megegyezik-e a kormánykommunikáció által emlegetett háttérhatalommal, nem tudni, mondhatni, rejtély. Ezért is kerestük Vidnyánszkyt a Magyar Teátrumi Társaságon keresztül; kíváncsiak voltunk, kifejtené-e bővebben, kik vagy mik szervezkednek ellene, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.

Ám a Nemzeti igazgatója a háttérhatalom és bizonyos liberális kör emlegetésén túl ki is emelt egy-egy személyt, akik szerinte főszereplői az SZFE ügyében szerinte ellene folyó kommunikációnak. Jordán Tamásról azt mondta, hogy az életben is mindig azt a szerepet játssza, amit rá osztanak, de hogy épp mi ez a szerep és ki osztotta rá, azt nem fejtette ki. Nála sokkal veszélyesebb a meglátása szerint Ascher Tamás, aki Vidnyánszky szerint “a diákokat hergeli".

"Semmilyen hergelésről nincs szó" – ezt az SZFE Hallgatói Önkormányzata (HÖK) közölte lapunk megkeresésére pénteken. A HÖK elnöke a Magyar Narancsnak úgy fogalmazott, az erőltetett tempójú, szakmai párbeszédtől mentes alapítványi átalakítással szembeni ellenállást a kezdetek óta a hallgatók maguk szervezik és igyekeznek azt tematizálni, hallgatói fórumok és egyéb belső egyeztetések segítségével.

"Visszautasítunk minden olyan vádat, ami az egyetemünk szabadságáért való küzdelem mögé politikai vagy háttérhatalmi szándékokat vizionál. Senki sem hergel minket, önállóan akciózó és gondolkodó hallgatók vagyunk, sokféle világnézettel" – mondta Csernai Mihály.

Kiemelte, bíznak a tanáraikban, de az oktatók részéről semmilyen nyomásgyakorlás nem történik. "Természetesen beszélgetünk velük a témáról, sokunkat foglalkoztat az egész helyzet. De befolyásolásról nincs és nem is volt szó soha. Aktív viták zajlanak a hallgatóság körében a témában, de ezek a viták belső körben zajlanak, semmilyen fajta »bujtogatásról« nincs szó" – tette hozzá a HÖK elnöke.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.