Beázott a 15 milliárdból felújított Román Csarnok a Szépművészeti Múzeumban

  • narancs.hu
  • 2020. június 19.

Belpol

A múzeum közlése szerint a kivitelező garanciális munkák keretében kijavítja.

A vasárnapi özönvízszerű eső miatt jelentős károkat szenvedett a Szépművészeti Múzeum épülete - írja az Index a múzeum egyik munkatársára hivatkozva.

A Magyar Narancs is beszámolt róla, hogy szombaton három hónap szünet után újra kinyitna a Szépművészeti Múzeum, az Indexnek egy ott dolgozó azonban arról számolt be, hogy komolyan megsérült az épület a viharban, többek között az újonnan átadott Román Csarnok is beázott a falakat díszítő freskókkal együtt, és a múzeum munkatársának elmondása szerint "a földszinti állandó kiállítások is vízben állnak".

A múzeum a lap kérdésre azt válaszolta, hogy a Román Csarnok valóban beázott június 14-én, amikor Budapestre szokatlan mennyiségű csapadék zúdult le, viszont a károk közel sem olyan jelentősek a megítélésük szerint.

"A vasárnapi ítéletidő és a rövid idő alatt leesett extrém mennyiségű esővíz kisebb károkat okozott a múzeumban. A Román Csarnok két helyen, a két sarkán ázott be, szerencsére a károk nem jelentősek, a múzeum és a kivitelezők megvizsgálták az épület tetőszerkezetét és megtették a szükséges lépéseket. A vízbetörés pontos okának feltárása meg zajlik, a Román Csarnok addig sajnos nem látogatható. A javításokat a kivitelező garanciális munkák keretében végzi majd el. A vasárnapi nagy felhőszakadást követő további esőzések során már nem tapasztaltunk beázást" – válaszolták.

A lap emlékeztet rá, hogy a korbban használaton kívüli Román Csarnokot mintegy másfél éve adták át egy 15 milliárd forintba kerülő helyrállítás után, ennek során pedig elvileg a tetőszerkezetet is felújították.

A múzeum közlése szerint az épület más részei nem károsodtak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?