Karácsony: Minden budapestinek évente 20 ezer forintjába kerül a "Budapest-adó"

  • narancs.hu
  • 2020. június 19.

Belpol

Karácsony szerint vágóhídra akarják küldeni a fővárost.

Hosszú posztban értekezett Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Budapest költségvetési helyzetéről, amelyben arról írt, hogy a kormányok évtizedek óta "fejőstehénként" tekintenek Budapestre, amelyet az elmúlt években csontsoványra éheztettek, most pedig a vágóhídra akarják küldeni.

"Az ugyanis 30 év óta először fordul elő, hogy a főváros nettó befizetőjévé válik az államkasszának, vagyis nem az állam finanszírozza Budapestet, hanem Budapest az államot. Amit kap a város mindenféle támogatás formájában, annál most többet von el tőle az Orbán-kormány" - írta Karácsony, aki hozzátette, ez már az idei évre is igaz, de még súlyosabb lesz jövőre, "amikor a kormány annyi pénzt von el a Fővárosi Önkormányzattól, amiből minden évben fel lehetne teljesen újítani a Lánchidat, például".

"Ezt, hogy a város finanszírozza az államot, nyugodtan nevezhetjük Budapest-adónak. Minden egyes budapestinek körülbelül 20 ezer forintjába kerül évente"

- írta.

Karácsony azzal érvelt, hogy az önkormányzatok "már rohadtul kivették a részüket" a járvány elleni védekezésből, Budapesten mintegy 2,5 milliárdot költöttek olyan beszerzésekre, amelyeket amúgy a kormánynak kellett volna intéznie, ezen túlmenően pedig több tízmilliárdos veszteséget szenvedtek el a város cégei.

Karácsony azt írta, Budapest egyetlen saját érdemi bevétele a helyi iparűzési adóból származik, amelyet a válság is csökkent, és amúgy is

mintegy 114 milliárdos adósságállománnyal vették át a fővárost.

Karácsony írt arról is, hogy bár egyetért azzal, hogy Budapestnek szolidárisnak kell lennie, az itt megtermelt értékeknek mindössze 2,7 százalékáról dönthetnek valójában a budapestiek, holott ez az arány minden környező fővárosban jóval több.

"Budapest tehát igenis szolidáris város, csakhogy most, a járvány és a nyomában érkező gazdasági-szociális válság miatt itt az ideje, hogy ne csak Budapest legyen szolidáris, de Budapesttel és a budapestiekkel is szolidárisak legyünk. Mert Budapesten van a legtöbb álláskereső, itt van bajban a legtöbb vállalkozás, itt foglalkoztatják a legtöbb embert azok az iparágak, amelyek most földbe álltak. Most tehát Budapesttel is szolidárisnak kell lenni, mert Budapest az ország motorja, ha lelassul, netán leáll, annak az egész ország látja kárát" - érvel Karácsony.

A főpolgármester arról is írt, hogy míg a benzin után az autósok jövedéki adót fizetnek, amiből elvileg az utakat kellene felújítani, az utak fenntartásának feladata és költsége az önkormányzatokat terheli, de az erre szánt bevételből az állam egyetlen fillért sem ad vissza nekik erre a célra. A gépjárműadót eddig az önkormányzatok kapták hasonló célokra, de most már ezt is elveszi az állam, miközben a fenntartási költségeket továbbra is az önkormányzatoknak kellene állnia.

Karácsony arról is ír, hogy szerinte a kormány a válságkezelést a vállalatok, a multik és nem ritkán az oligarchák felől közelíti, míg a városvezetés az egyes embereken, illetve a kis- és közepes vállalkozásokon szeretne segíteni, jelen helyzetben pedig az önkormányzatok is nagyban hozzá tudnának járulni a válságkezeléshez.

"Nem nagyon látok más okot az önkormányzatok sarcolása, a Budapest-adó bevezetése mögött, mint a pőre hatalmi szándékot. Az ellenzéki önkormányzatok büntetését, a választói akarat felülírásának kísèrletét, általában az önkormányzatok kiszolgáltatottságának növelését. Azt, hogy a 'kézből etetés' szándékának megfelelően ne a polgárok igényei, szükségletei, hanem a polgármesterek pártállása legyen a támogatás elsődleges szempontja" - vélekedik Karácsony.

Figyelmébe ajánljuk