Bige László szerint azért emeltek ellene vádat, hogy cégeit hatalomközeli kezekbe játszhassák át

  • narancs.hu
  • 2020. május 13.

Belpol

Csányi Sándort sejti az egész akció mögött.

"Mintha a magyar Gazdaságvédelmi Akcióterv része lenne a magyar gazdaság egyik csúcsszereplőjének a tönkretétele, ezzel együtt bagóért való megszerzése, hatalomhoz közeli kezekbe játszása. Barátokhoz, ahogy mondani szokás" - írta Bige László nagyvállalkozó az Indexhez eljuttatott közleményében.

Bigét, a műtrágyagyártással foglalkozó Nitrogénművel tulajdonosát, a leggazdagabb magyarok egyikét vesztegetéssel vádolja az ügyészség, a vádiratban börtönbüntetést kérnek rá, és 135 milliós vagyonelkobzással is sújtanák.

Az ügyészség vádat emelt Bige László ellen

Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozták. Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben - értesült a vádemelésről a 24.hu. Az egyik leggazdagabb magyar ellen 2018 végén indítottak a hatóságok látványos akciókat: Bige szolnoki kénsavgyára körül 2018 novemberében 300 rendőr és katasztrófavédő jelent meg, a gyárat leállították; majd 2019 tavaszán Bigét őrizetbe is vették.

Bige közleménye szerint nem azzal vádolják, hogy ő vesztegetett meg valakit, hanem hogy ő fogadott el vesztegetési pénzt, még 10 évvel ezelőtt. Ezt életszerűtlen forgatókönyvnek nevezi, és hozzáteszi, hogy az őt feljelentő férfi egy másik ügyben vádalkut köthetett az ügyészséggel.

"Ezek igazán dilettáns, amatőr, semmirekellő emberek” – fogalmazott Bige vádlóiról, többször megnevezve Csányi Sándort, mint aki a háttérből mozgatja a szálakat.

A közlemény azt is hosszasan bizonygatja, Bige milyen sok pénzt fektetett be beruházásokba Magyarországon, ráadásul sosem kapott EU-s pénzt, mert abból "csak azoknak adnak, akik eléggé lojálisak a hatalom iránt."

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.