Borkainak továbbra is jár az olimpiai életjáradék

  • narancs.hu
  • 2019. október 25.

Belpol

Nem vonja meg a győri polgármester 324 ezres havi apanázsát az Emmi.

Egyelőre nem vonja meg Borkai Zsolt olimpiai életjáradékát az Emberi Erőforrások Minisztériuma – írja az Index. Az életjáradékról szóló minden kérdésben ugyanis nem a MOB, hanem a sporttörvényért felelős Emmi az illetékes.

A szex- és korrupciós botrányba keveredett győri polgármester 1988-ban lólengésben szerzett olimpiai aranyérmet. 2010 és 2017 között a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke volt.

Bár Borkait a Magyar Torna Szövetség visszahívta az Olimpiai Bizottságból, így annak már nem tagja. Ugyanakkor mint olimpiai bajnok, Borkai a törvény szerint továbbra is jogosult az olimpiai életjáradékra.

Eszerint a Fideszből múlt héten távozott, újból Győr polgármesterévé választott Borkai havonta 324 ezer forintot kap e címen.

A lap megkérdezte a minisztériumot, pontosabban Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, mi az álláspontja az ügyben, van-e mérlegelési lehetősége a tárcának ilyen esetekben.

A minisztérium csupán annyit közölt, mint ami a 2004-es sporttörvényben is szerepel.

  • „...érdemtelen és nem részesül járadékban az a jogosult, aki büntetett előéletű, büntetlen előéletű, de vele szemben a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt próbára bocsátást alkalmazott a próbaidő, annak meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltéig...
  • ...a sporttörvény lehetővé teszi az olimpiai járadék folyósításának felfüggesztését, ha valaki (a magánvádas vagy a pótmagánvádas eljárást kivéve) büntetőeljárás alatt áll.”

Eszerint az Emmi nem állítja, hogy nincs jogalapja megvonni Borkaitól az életjáradékot, de végül is elismerték, hogy amíg csak feljelentés van érvényben Borkai ellen, addig jár neki a havi apanázs.

Mindeközben a Párbeszéd és a Jobbik kezdeményezte az olimpiai életjáradék odaítélésére vonatkozó passzusok módosítását.

Figyelmébe ajánljuk