Orbán a Borkai-ügyről: "Az elégtételadás ideje még nem jött el"

  • narancs.hu
  • 2019. október 25.

Belpol

"Jó lenne mielőbb túl lenni ezen."

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában azzal kezdte a pénteket, hogy Hosszan beszélt arról, miért van szükség újabb gazdaságvédelmi akciótervekre.Elmondása szerint  a családvédelmi már megy a maga útján, "a gazdaságvédelmi azért nehezebb, mert ott nem egyedül vagyunk a pályán."

Szerinte ha nyitottak a külföldi piacok, a magyarok pedig versenyképes árukat állítanak elő, akkor zakatol a gazdaság, fejlődik az ország, a külpiaci zavar gyorsan érezteti hatását.

"Most zavar van, az európai gazdaság nem néz ki jól. Ha széttárjuk a kezünket, és várjuk, hogy történjen valamik, abból nagy baj lesz."

Orbán szerint olyan intézkedéseket kell most hozni, ami az EU-s átlag felett tartja a magyar gazdaság teljesítményét, legalább két százalékkal.

A nagy tervek és intézkedések között egy konkrét lépést is említett a miniszterelnök, eszerint a kormány elfogadta a szakképzési rendszer korszerűsítését.

Miután Orbán a gazdasági bajokról értekezett, gyorsan hozzátette, nem borús hangulatot akart kelteni, hanem optimista hangot akart megütni.

Ezt követően Orbán Viktor ráfordult a Borkai-témára. A kormányfő nem nem ment el addig, mint Kósa Lajos – aki a választást követően már arról beszélt, Győrben jobb lenne egy időközi választás –, de Orbán üzenete is elég világos volt.

Orbán szerint senki sem tudja megmondani, hogy a "Borkai-faktor" milyen szerepet játszott a választáson, "az biztos, hogy ez embereknek nem tesz jót", a hatást pedig semmiképpen sem nevezné felemelőnek.

"Jó lenne mielőbb túl lenni ezen. Van valami szánalmas abban, hogy az emberek arról beszélnek, mi történik egy politikus hálószobájában vagy Isten tudja hol."

És hogyan lehet túllendülni ezen – kapja a miniszterelnök a kérdést. Mire komoly okfejtésbe bocsátkozik, miszerint a tanítás szerint bűntelen ember nincs, de van egy menetrend, ami szerint haladni kell.

"Ha rosszat tettél, el kell ismerni, meg kell bánni majd végül elégtételt kell adni. Az elégtételadás ideje még nem jött el. Ide el kell jutni."

Orbán szerint "a győriek majd meghozzák a döntést, hogy az történjen, aminek egy ilyen esetben történnie kell."

Korábban több fideszes hibáztatta Orbánt, illetve a pártelnökséget azért, hogy nem léptek még a választás előtt Borkai ügyében. Sajtóinformációk szerint Kövér László választmányi elnök a választás előtt két nappal lemondatta volna Borkait, amit Orbán maga akadályozott meg.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.