Csák János a Nemzeti Múzeum lépcsőjén: „Ma az a bátorság, hogy békét akarunk”

  • narancs.hu
  • 2023. március 15.

Belpol

Az oroszok szája íze szerint beszélt a kulturális és innovációs miniszter.

„Ma az a bátorság Európában, hogy kimondjuk: békét akarunk” – fogalmazott a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából, szerdán a budapesti Múzeumkertben elmondott beszédében a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Csák János ezzel a kormányzati narratívába illeszkedett, hiszen sem Orbán, sem a Fidesz nem szokta firtatni Oroszország szerepét a háborúban, ellenben minél hamarabbi békekötésre szólítják fel Ukrajnát – tudva, hogy az orosz béke népességcserét és a háborús bűnösök büntetlenségét jelentheti.

Csák János elmondta: „Március 15-én hős elődeinkre emlékezve hirdetjük, hogy a magyarok immár 1100 éve, 33 nemzedék óta mindmáig a szabadság népe.” Mint hozzátette, a magyarok nem a történelem áldozatai, hanem a túlélői, sőt győztesei, mert minden nehézség ellenére állják a sarat, alkotnak és gyarapodnak. Soha nem hódoltak be senkinek, nem lettek senkinek a gyarmata, szellemüket és lelküket senki nem tudja elfoglalni.

 
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott megemlékezésen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján Budapesten 2023. március 15-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

 

A béke fontosságát ma, a szomszédunkban dúló háború árnyékában nem lehet eléggé hangsúlyozni – közölte a miniszter, kiemelve: „Ha ez a háború elszabadul, mindent elpusztíthat, Európát is.”

Csák János szerint a magyar érdek mindig az volt, hogy Európában szabad nemzetek békében, együtt éljenek. Azt mondta, a szabadság, a béke és a rend az Isten, család, haza egységén alapul. „A küzdelemnek akkor van értelme, ha van család, gyerekek és unokák, akik majd öröklik a magyar kultúrát.”

„Nekünk, mai magyaroknak nem lehet más a programunk, mint hogy a magyar szabadság szellemi jelenségét és lelki örökségét átadjuk a következő nemzedékeknek” - mondta ünnepi beszédében Csák János.

A haza minden előtt

A haza minden előtt. 🇭🇺

Posted by Csák János on Wednesday, March 15, 2023

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk