A télirózsás diákforradalom, 2. rész

„Hősök vagytok!”

  • Magyar Krisztián
  • 2012. december 20.

Belpol

A Dunába dobott rózsák elúsztak, de a kétely megmaradt: a diákok nem hittek a kormányszóvivő szerdai bejelentésének, miszerint jövőre a felvételi előtt állók 55 ezer ingyen állami férőhellyel számolhatnak. A Margit hídig tervezett demonstráció a Batthyány téren és a Lánchídon folytatódott. Utóbbi helyszínen három diákot előállítottak a rendőrök. A két-háromszáz fős tömeg tagjai társaik után mentek – még az sem zavarta őket, hogy rossz helyre.

Mint ahogy arra számítani lehetett, a szerda délután indult, Télirózsás diákforradalom címmel meghirdetett diáktüntetés sem ért véget a hivatalosan tervezett időben és helyszínen. A Margit hídról a Dunába szálló rózsák látványa csak tovább hergelte a demonstráló fiatalok nagy részét, akik így elindultak a Batthyány tér felé annak ellenére, hogy a szervezők épp ennek az ellenkezőjére kértek mindenkit. Közben kiderült, hogy egy másik csoport a híd végéről inkább a Kossuth tér felé vette az irányt. A két társaság a Lánchídon találkozott.

Előzetes koreográfia hiányában a gimnazistákból és főiskolai hallgatókból álló több száz fős tömeg rögtönözni kezdett: a rendőrök meglepetésére megálltak a Lánchíd közepén, és belekezdtek egy fórumba. Ezt megelőzően láthatóan sokan lemorzsolódtak, egy középiskolás fiú és barátnője a magyarnarancs.hu tudósítójának azt mondta: kissé már kezdenek beleunni a rendszeres bolyongásba, inkább hazamennek, a srác édesanyja forralt borral várja őket. Akik maradtak, a fórumon eleinte ugyan megpróbáltak a kormánnyal és a felsőoktatási koncepcióval foglalkozni, ám egy idő után azzal bíbelődtek inkább, hogy hova is menjenek tovább. Többen maradni akartak, hiszen közben meghívták magukhoz Balog Zoltán minisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt. „Hogy fog így megtalálni minket a Balog úr?” – tette fel a kérdést az egyik diák. „Küldjél neki sms-t” – jött a válasz.


Fotó: Magyar Krisztián

 

Miután a rendőrök látták, hogy a spontán tüntetők nem fognak csak úgy egyszerűen átvonulni a hídon, különös taktikát választottak. Mindenféle indoklás nélkül több embert – általában azokat, akiknél ott volt a megafon – kiemeltek a tömegből, egyenként elkísérték a pesti hídfőhöz, igazoltatták, majd visszaengedték őket. Közben a helyszínen lévő rendőrök egyik irányítója bement a fiatalok közé, és az egyik szónokkal közölte, ha gyorsan levonul mindenki a hídról, akkor biztosan nem indul eljárás senki ellen. Ezt a fórum résztvevői először nem fogadták el, de végül elindultak. A pesti hídfőnél mégis elszabadultak az indulatok.

A Hallgatói Hálózat egyik aktivistáját, majd két újabb diákot is előállított a rendőrség. Ennek hírére számos demonstráló odarohant, többen az egyik társukat szállító rendőrautó elé, mások pedig mögé ültek. Végül elvitték őket az útból, a kocsi pedig felhajthatott a már üres Lánchídra. Az addigra nagyjából két-háromszáz fősre morzsolódott tömeg a Széchenyi téren úgy döntött, követik az elszállított diákokat, hatalmas rendőri kísérettel elindultak az V. kerületi rendőrkapitányság Szalay utcai épületéhez.


Fotó: Magyar Krisztián

 

A kapitányság előtt nagyjából tíz óra tájban a tüntetők megtudták, hogy nem is az V. kerületbe, hanem Újpestre vitték a gyülekezési joggal való visszaélés miatt előállított fiatalokat. A fáradt és didergő diákok úgy döntöttek, mégis megvárják társaik szabadulását. Ekkor jött a csavar: sokan a közeli konténerben talált szőnyegekre ültek, előkerült a gitár, igazi fesztiválhangulat volt a sorfalt álló rendőrök orra előtt. A Hallgatói Hálózat aktivistái kiflit, májkrémet és sajtot is hoztak magukkal.

A Szalay utcánál megjelentek ellenzéki politikusok is, ám a DK-s Vadai Ágnest, a szocialista Török Zsoltot és a Jobbik alelnökét, Gyüre Csabát a tüntetők arra kérték, hogy inkább menjenek el a tüntetés helyszínéről. Mindannyian elmentek, de Vadai nem haza, hanem Újpestre, az ottani rendőrkapitányságra az előállított fiatalok után. Az országgyűlési képviselő Facebook-oldalán éjjel leírta: pártja ügyvédjét is odahívta, elmondása szerint a legfiatalabb – információink szerint tizenhét éves – diáknak segítettek. A kapitányságon ott voltak néhányan a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől, a Szalay utcánál pedig a Humán Platform aktivistái is támogatták a demonstrálókat.

A három előállított fiatalt éjjel kettő óra tájban engedték ki, figyelmeztetést kaptak, nyolc napon belül fellebbezhetnek. Ketten tértek vissza a Szalay utcához, ahol a már csak néhány tucatnyi diák „Hősök vagytok!” kiáltással fogadta őket, majd nem sokkal fél három után mindenki hazament. Ám előtte még összeszedték a szemetet, elmondásuk szerint azért, nehogy a kerület polgármestere, Rogán Antal azt mondja, kuplerájt hagytak maguk után. „Mi összetakarítjuk a szemetünket, remélem, ezt az ország vezetői is megteszik” – jegyezte meg egyikőjük.

A diákok tiltakozása csütörtök délben az ELTE BTK-n egy fórumon folytatódik, pénteken pedig a Széll Kálmán térre szerveznek megmozdulást, ahol a terveik szerint hallgatói szerződéseket fognak égetni.

Figyelmébe ajánljuk