Dobrev: "Ha az ellenzéki pártok összefognak, akkor képesek győzni"

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. október 24.

Belpol

A 9 éves DK-t az Európai Parlament elnöke is köszöntötte.

Az ellenzéki összefogás fontosságát hangsúlyozták, illetve a Demokratikus Koalíció történetét elevenítették fel a DK politikusai a párt kilencedik születésnapi rendezvényén, amelyet a járványhelyzet miatt online tartottak meg.

A kisfilmekben bejelentkező megszólalók közül elsőként Dobrev Klára, a DK EP-képviselője beszélt, aki azt mondta, hogy a tavaly október 13-i önkormányzati választáson nem csak maguknak, de az egész világnak bebizonyították az ellenzéki pártok, hogy ha összefognak, akkor képesek győzni. A teljes ellenzéki összefogás tíz év után először mért komoly vereséget az Orbán-rendszerre – tette hozzá. Mint mondta, az ellenzéki pártok azóta azt is bebizonyították, hogy nemcsak kampányolni és győzni képesek együtt, hanem kormányozni is, még ha jelenleg csak városokat és kerületeket irányítanak is.

Az EP-képviselő azzal foglalta össze mondanivalóját, hogy az összefogás volt a változást hozó recept egy éve, és ez lesz a recept 2022-ben is. A közös listából lesz közös győzelem, a közös győzelemből lesz közös Magyarország – szögezte le.

A DK polgármesterei rövid videóüzenetekben jelentkeztek be, ahol az általuk elért eredményeket sorolták fel, szintén az összefogás sikerét hangoztatva. A kisfilmekben megszólalt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi, Tóth József polgári, László Imre újbudai, Niedermüller Péter erzsébetvárosi, Baracskai József zalaszentgróti, Kiss László, óbudai és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester.

Gyurcsány Ferenc saját politikai pályafutását, valamint a párt történetét elevenítette fel miniszterelnökké választásától a 2006-os választási győzelmen, az őszödi beszéden és lemondásán keresztül egészen a DK megalapításáig és mai helyzetéig. Az őszödi beszédről azt mondta, azzal csak felrázni akarta akkori MSZP-s párttársait, a 2006-os tüntetéseket pedig jobboldali puccskísérletnek nevezte.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szintén videóüzenetben köszöntötte a DK-t. Az olasz politikus azt mondta, hogy a Demokratikus Koalíció fiatal párt, amely az elmúlt években jelentős sikereket ért el. Hozzátette, hogy a DK elkötelezetten és szilárdan támogatja az Európa-párti szellemiséget.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.