Több ezren vonulnak a SZFE szabadságáért

  • narancs.hu
  • 2020. október 23.

Belpol

A színmű hallgató Megemlékezés '56 címen demonstrációt szerveztek október 23-ára. A tömeg a Műegyetemtől indul és egészen az Urániáig vonul.

Fél öt óra után néhány perccel kezdődött az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói által szervezett 1956-os megemlékezés, amelynek elején a Műegyetem rakparton gyülekező tömegnek Fullajtár Andrea színésznő szavalta el a Nemzeti dalt.

false

 

Németh Dániel

Nem sokkal később indult el a menet az Urániához. A tömeg nagyságáról mindent elmond, hogy amikor az eleje a Fővám térhez ért, a vége még el sem indult a Műegyetem épülete elől.

false

 

Németh Dániel

A tüntetők közül sokan nemzeti színű zászlót lobogtatnak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és az Oktatói Hálózat transzparensei is feltűnnek a tömegben. A felvonuláson minden korosztály képviselője jelen van.

false

 

Németh Dániel

Tudósítónk beszámolója szerint rengetegen vannak, a Szabadság híd pesti hídfőjénél percek óta vonulnak az emberek a Március 15. tér felé, miközben a tömeg nagy része még a budai oldalon van.

false

 

Németh Dániel

A tömeg közepe még a Gellért téren jár. A vonuláson helyszíni tudósítónk látta Karácsony Gergely főpolgármestert is.

false

 

Németh Dániel

A pesti rakpartot betöltik az emberek egészen az Erzsébet hídig, és a vonulás vége még Budán van. A tüntetők csendben vonulnak.

false

 

Németh Dániel

A vonulás elején fáklyákat gyújtottak, a Március 15. téren pedig a Ha én rózsa volnék című dalt éneklik.

false

 

Fazekas Zsuzsanna

A Kossuth Lajos utca megtelt tüntetőkkel, annyian vannak, hogy nehezen lehet haladni. A demonstrálók időnként tapsolnak, illetve azt skandálják, hogy „szabad ország, szabad egyetem!”

false

Németh Dániel

false

Németh Dániel

false

 

Németh Dániel

false

 

Fazekas Zsuzsanna

A tömeg eleje megérkezett az Urániához, ahol egy felállított színpadon műsorral készülnek a szervezők.

false

 

Németh Dániel

Az első koncert negyed hétkor kezdődött; a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara a Hevesi teremből játszik, amit a tömegnek streamelnek a szervezők. Az előadás végén a zenészek kiálltak az ablakba, amit tapsvihar követett.

false

 

Németh Dániel

Az SZFE vonulását megelőzően Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők demonstrációt szerveztek az MTVA Kunigunda útján található székházához.

A propaganda ellen tüntettek az MTVA székházánál

Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők demonstrációt hirdettek az MTVA Kunigunda útján található székháza elé október 23-a alkalmából. Az eredeti tervek szerint gyalogosan akarták blokád alá venni az épületet, de végül a járványhelyzetre való tekintettel autós tüntetőket hívtak a helyszínre.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?